Jesper vil have danskerne til at droppe vand på flaske

Aarhusfirmaet Postevand sælger ganske almindeligt vand på kartoner. For dem er målet at få folk til slet ikke at købe vand – heller ikke engang deres eget. Forvirret?

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: Jesper Kjeldsen har siden 2014 arbejdet for at få danskerne til at drikke mindre flaskevand.

Giver det mening, at vi i et land som Danmark går og køber vand på flaske?

Altså, vi har jo alle let adgang til rent drikkevand, vi skal jo bare åbne for den nærmeste vandhane. Så hvorfor køber stadigt flere og flere danskere vand på flaske?

Det spørgsmål har Jesper Kjeldsen stillet sig selv mange gange. Derfor er Jesper Kjeldsen på en mission for at få os alle sammen til kun at bruge vandhanen. For det giver slet ikke mening, når vi køber drikkevand på flasker, mener han:

- Når du til hver en tid kan åbne for en vandhane, med de mega høje standarder, som man har sat, så mener jeg, det er latterligt, at vi går og køber vand på flaske, siger Jesper Kjeldsen, der er medstifter af firmaet Postevand.

Vand på flaske er symbolet på, hvor meget for meget vi har.
Jesper Kjeldsen, medstifter af Postevand

Men hvordan gør man noget ved sådan en samfundstendens? Det har Jesper Kjeldsen arbejdetet på siden 2014. Her har han forsøgt at ændre vandindustrien indefra. For Jesper Kjeldsens firma sælger selv vand. Og selvom han selv sælger vand, så så han faktisk helst, at vandindustrien slet ikke var der.

- Vand på flaske er jo symbolet på, hvor meget for meget vi har. Vi kunne godt tænke os at tilbyde det bedste alternativ til at drikke vand fra hanen. Men jeg mener stadigvæk, at folk skal drikke vand fra hanen, siger han.

Postevands vandbeholdere er bæredygtige. 

Det lyder umiddelbart ikke som noget godt købmandskab. Men for at ændre på noget, bliver man nødt til at gøre det indefra. Og det har Jesper og Postevand været i gang med siden 2014, hvor virksomheden blev født ud af et afgangsprojekt hos Kaospiloterne i Aarhus.

- Jeg er ikke ”business classic”, og vi har lavet Postevand, fordi vi ser, at der er en udfordring. For mig er det bare sund fornuft at lave en virksomhed, der rent faktisk prøver at gøre det, den lover, siger Jesper Kjeldsen.

Det handler om at redde grundvandet
Vandindustrien har, ifølge Postevand, i mange år forsøgt at sælge budskabet om at vandet på flasker er renere. Derfor ser vi ord som ”kildevand” eller ”mineralvand” ude i butikkerne – men i virkeligheden er vandet fra hanen af langt bedre kvalitet. Og det marked som Postevand selv er en del af, så de gerne slet ikke var der.

- Der er 245 krav til det vand, der kommer ud af vandhanen. Og der er kun 16 krav til det, der er i plastikflaskerne, siger Jesper Kjeldsen.

Postevand taler direkte ind i verdensmål nummer 6 og 12, der fokuserer på at bevare jordens mængder af drikkevand, samtidig med, at de skaber rammerne for et ansvarligt forbrug af drikkevand. 

Derfor arbejder Postevand målrettet med at beskytte grundvandet. Helt konkret er de med til at plante en skov ved Billund. En skov, der plantes som et led i at passe bedre på grundvandet.

- For mig handler det bare om at få skabt et fokus på, at det danske grundvand er under pres. Vi finder pesticidrester og vi skal gøre noget nu for at beskytte det. Vi prøver at gøre det her af et rent hjerte. Det lyder helligt, men det er det, der skal til, siger han.

En App til at finde gratis vand
Derfor har Postevand lavet en app, der giver et overblik over, hvor man kan tappe gratis vand, når man er på farten.

Og selvom det lyder som den perfekte opskrift på at undergrave sin egen virksomhed, så er det ikke nødvendigvis helt så dum en ide, lyder det fra manden bag podcasten Bæredygtig Business.

Appen viser, hvor du kan finde gratis drikkevand. 

- Mange virksomheder går ud og siger en masse om, hvor bæredygtige de er. Men hvis de så ikke helt lever op til det, så bliver de jo utroværdige. Men på den måde Postevand gør det, hvor de viser, hvor man kan få produktet gratis, det er jo det, hele deres forretning handler om, og det understøtter jo bare endnu mere deres troværdighed, siger Steffen Max Høgh fra Bæredygtig Business.

Vandindustrien har – ifølge Postevand – i mange år forsøgt at sælge budskabet om at vandet på flaske er renere. 

Vi kommer aldrig til at se Postevand sælge vand uden for landet, da det ikke giver mening at fragte vand. Det er også derfor, at Postevand gerne så et forbudt både for både import og eksport af vand til og fra Danmark.

- Miljømæssigt giver det ikke mening, økonomisk giver det ingen mening. Så kan jeg sidde her og drikke importeret vand på flaske, som er en ringere kvalitet. Det siger jeg ikke nogen grund til.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her