Efter lange ventetider: Kriseramte familier får hurtigere hjælp
Ekstra hænder til Familieretshuset har gjort det muligt at forkorte ventetid på møder med kriseramte forældre.
Der er blevet markant kortere ventetider for familier, der har brug for hjælp fra Familieretshuset til at afklare spørgsmål om forældremyndighed og samvær med barnet.
For et år siden var der op mod seks måneders ventetid på at få det første møde berammet i de mest komplicerede sager.
Det udløste kritik fra Folketingets Ombudsmand, og der blev sat ind med ekstra ressourcer til Familieretshuset.
Ventetiden er nu nedbragt til 44 dage - tæt på Familieretshusets egen målsætning på maksimalt 40 dage, forklarer direktør Anette Hummelshøj.
Hårdt at vente på
- Vi har været meget bevidste om - og også fået at vide af familierne - at det har været hårdt at vente på at komme ind.
- Det er klart, at hvis man er presset på noget af det vigtigste i ens liv, nemlig ens barns trivsel, så har man brug for hurtig hjælp, siger hun.
Der er tale om de mest komplekse sager, de såkaldte paragraf 6- og 7-sager, hvor der kan være vold, misbrug og psykisk sygdom involveret.
Samlet set er der over to år givet ekstra 342 millioner kroner på finansloven til Familieretshuset.
- Det betyder, at vi har kunnet ansætte en hel masse medarbejdere, som kan holde møde med familierne. Og vi er ved at være i vater, siger Anette Hummelshøj.
- Var helt urimelige
En af kritikerne af de lange sagsbehandlingstider er Mødrehjælpen. Her kvitterer direktør Nina Thomsen for, at Familieretshuset er lykkedes med at nedbringe ventetiden på det første møde.
- De sagsbehandlingstider, vi så for godt et år siden, var helt urimelige, i forhold til det barn, der står og er ved at blive revet fra hinanden af en far og en mor, der ikke er enige om noget som helst, siger hun.
Hos Danske Familieadvokater mærker man også, at familier ikke venter så længe, før det første møde er berammet.
Men den samlede sagsbehandlingstid er i nogle tilfælde stadig alt for lang, lyder det fra advokaternes formand, Anne Broksø.
- Det er fint nok, at ventetiden på det første møde er nedbragt, men det gør ikke nødvendigvis, at ventetiden i den samlede sagsbehandling er nedbragt.
- Eksempelvis venter vi rigtig lang tid i sager, hvor der skal udpeges børnesagkyndige, siger hun.
Det skyldes ifølge Anne Broksø en generel mangel på børnepsykologer, som gør, at også Familieretshuset har svært ved at rekruttere dem.