Fem dyr, der gør juni sjovere

Varmen er over os og det betyder, at mange vilde dyr nu er nemme at spotte i den østjyske natur.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Løvfrøen er en eksotisk livsnyder i den danske natur. Foto: Kratlusker

Juni betyder sommer, sommer betyder varme og varme betyder dyr. Masser af dyr, som det bare er med at komme ud og opleve, mener Jens T. Andersen, der driver Youtubekanalen Kratlusker og er freelance naturformidler for Naturhistorisk Museum.

Her har han samlet fem dyr, der gør juni sjovere.

Rovedderkoppen kommer med gaver, som er pakket pænt ind, til sin mage. Foto: Kratlusker

1 En rigtig scorekarl: Almindelig Rovedderkop

Derfor er den sjov: Det fedeste ved Almindelig Rovedderkop er simpelthen dens kærlighedsliv. Som altid skal hunnen imponeres, og hannen fanger et stort flot bytte, som nænsomt indpakkes i spind. Denne “bryllupsgave” præsenteres for hunnen, og hvis hun kan lide den, så får hannen lov til at parre sig med hende. Man han er under tidspress. Det gælder nemlig om at få overført så mange sædceller som muligt. Nogle hanner er måske ikke lige så gode gentlemen, og indpakker i stedet for et stykke træ og krydser fingre for, at de kan nå parringen, før hunnen opdager, at de altså har fundet en gave i den billige afdeling. Hos mange edderkop bliver hannen spist af hunnen efter parringen, men i dette tilfælde kan hannen finde på at spille død - og så håbe på det bedste.

Sådan finder du den: Find et sted hvor solen skinner, og hvor planterne får lov at gro. En høj urtevegetation med græsser, brændenælder og blomster, der tiltrækker byttedyr er lige sagen

Løvfrøen har et liv, hvor den nyder solen i dagtimerne og lister i "poolen" om aftenen.  Foto: Kratlusker

2. Du bliver grøn af misundelse: Løvfrø

Derfor er den sjov: Løvfrøen er nok et af de mest eksotiske dyr, vi har i Danmark. En helt limegrøn frø med sugekopper på fingre og tæer. Paddernes svar på spiderman. Dagen bruger den på at sidde helt upåvirket og godt kamufleret i en solplet i vegetationen, tæt på vandhullet, og ser ud til at nyde livet, og om aftenen lister den ned i “poolen”. En tilværelse mange nok vil misunde.

 

Sådan finder du den: I Østjylland kan du finde løvfrøen syd for Aarhus. Der findes blandt andet vandhuller omkring Moesgaard Museum. Dog skal vandhullerne være lavvandede og fri for fisk. Vandet skal være rent, så der ikke er for mange vandplanter, og så skal solen kunne varme “spabadet” op. Finder man et egnet sted, gælder det om at have øjnene med sig. Har man aldrig set en før, kan det være utrolig svært, da de går i et med det grønne. Spotter man den første, kan det være legende let herfra. Den bedste måde at opleve løvfrøerne som nybegynder, er at tage ud om aftenen, når deres kvække-koncert, bestående udelukkende af “rak-rak-rak-rak..”, begynder. Man kan nemlig høre dem på lang afstand.

Rødmusen er et travlt lille væsen. Den henter hele tiden mad til sit forråd. Foto: Kratlusker

3. Lille væsen, stor betydning: Rødmus

Derfor er den sjov: Da dinosaurerne for 65 millioner år siden blev udryddet af en meteor, blev der pludselig plads til, at andre dyr kunne udfolde sig. Små pattedyr, der i lang tid havde levet et alt for skjult liv, kunne pludselig overtage verden. Men denne måde at leve på blev altså grundlaget for pattedyrenes overlevelse. Rødmusen er et lille pattedyr, der også lever et skjult men aktivt liv. Der skal nemlig hele tiden hentes mad ned i forrådet, og findes redemateriale til ungerne. I skoven kan der være op til 70 rødmus pr. ha. (100x100 meter).

 

Sådan finder du den: Tag i skoven, find et sted med døde træstammer eller krat og stå musestille. Pludselig vil du opleve rødmusene pusle omkring dig. Hvis du er tålmodig kan du opleve at de slet ikke nænser dig og du vil få et enestående indblik de små pattedyrs travle liv.

Sommerfuglen admiralen elsker alkohol fra nedfaldsfrugt.  Foto: Kratlusker

4. En fulderrik på charterferie: Admiral

Derfor er den sjov: Admiralen er en rigtig badass blandt sommerfuglene. Når det bliver for koldt hen på efteråret, tanker den op ved at drikke alkohol fra nedfaldsfrugt. Herefter går turen hele vejen til sydeuropa, hvor den lægger sine æg på brændenælder. Nu er det så på tide, at den nye generation, som netop er klækket syd for alperne, flyver hele vejen op til os. Vi får dermed besøg af en masse flotte admiraler, der er på udkig efter foderplanter til deres kommende larver.

 

Sådan finder du den: Admiralen er endnu en grund til at have brændenælder i haven. Faktisk er det ikke den eneste flotte sommerfugl, der kun vil lægge æg her. Alle de steder, der står blomster med nektar, vil du kunne finde den. Om efteråret kan du lave en blanding af sukker og rødvin og f.eks. hælde det ud på en træstamme. Dette ser admiralen som “fri bar”, og du kan derfor få besøg af flere hundrede tørstige turister og samtidig ønske dem en god tur sydpå.

Mursejleren lever en stor del af sit liv på vingerne. Den både spiser, sover og parrer sig flyvende.  Foto: Kratlusker

5. Er det en fugl eller et fly?: Mursejler

Derfor er den sjov: Hvis man både spiser, sover og parrer sig i luften, så skal man altså være god til at flyve. Det er mursejleren, og hvis ikke ovenstående var nok til at tabe kæben over, så flyver fuglenes svar på et svævefly over 420.000 km om året. Det svarer til 11 gange rundt om jorden - eller et godt stykke forbi månen. Der er dog ulemper. Mursejleren har meget lange vinger men meget korte ben. Det betyder, at den hverken kan lande på grene eller el-ledninger. Og hvis den er uheldig at ende på jorden, så kommer den altså ikke på vingerne uden hjælp. Mursejleren er tilpasset et liv, hvor den kun lander på lodrette klipper for at bygge rede. Med tiden har den simpelthen kunnet tilpasse sig byerne, for her udgør husene nemlig et klippelandskab.

 

Sådan finder du den: Mursejleren kendes fra en svale ved, at den er helt sort og har meget lange vinger. Den jager flyvende insekter over byens tage og er nem at høre, når den skriger, mens den flyver over gaderne. Du skal lytte og kigge op.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her