Flere børn er udadreagerende i folkeskolen - Tesfaye varsler ændringer

Ordensreglement for folkeskoler skal ændres, så hjemsendelse bliver mere brugbart værktøj, siger minister.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) vil ændre i folkeskolens ordensbekendtgørelse, så det bliver nemmere at sende skoleelever med dårlig adfærd hjem, siger han til Ritzau.

Meldingen kommer, efter at ministeriet har foretaget en kortlægning af grænseoverskridende adfærd i landets folkeskoler.

Kortlægningen viser, at der ikke kan ses en generel stigning i grove overtrædelser af skolernes ordensreglement, men der er mere udadreagerende adfærd end tidligere fra elever i særligt de mindste klasser, og så bruges der hårdere sprog.

- Jeg synes, det er for restriktivt, hvordan man kan bruge hjemsendelse som værktøj, siger Mattias Tesfaye.

TV2 Østjylland har på det seneste fortalt adskillige historier om østjyske skoler, der har problemer med elever opførsel. Det gælder Rismølleskolen i Randers og Gødvadskolen i Silkeborg.

Groft sprog stammer næppe fra Bamses Billedbog

Konkret vil Mattias Tesfaye se på regler om, at elever i dag kun må hjemsendes to gange på et skoleår med en begrænsning på, hvor mange dage det kan omfatte.

Hvordan ændringen helt konkret skal tage sig ud, er ikke fastlagt endnu, siger Mattias Tesfaye.

- Dels vil jeg gerne opfordre skolerne til at bruge de værktøjer, de allerede har. Det er helt i orden at bruge de sanktionsmuligheder, der er i ordensbekendtgørelsen. Dels er der behov for at modernisere den lidt og give skoleledelsen bedre mulighed for at bruge hjemsendelsesværktøjer, siger den 43-årige minister fra Aarhus.

Det er ikke noget, børnene har lært fra Bamses Billedbog
Mattias Tesfaye (S), undervisningsminister

Ifølge Kommunernes Landsforening, KL, der har talt med en række kommuner om, hvad de oplever af grænseoverskridende adfærd på skolerne, efterlyser skolerne netop bedre redskaber, når det gælder hjemsendelser af elever.

Tesfaye bider særligt mærke i det grove sprog, der ifølge kortlægningen bruges hos mange helt unge elever.

- Det er ikke noget, børnene har lært fra Bamses Billedbog. Det er børn, der får nogle andre indtryk, end deres forældre fik, da de var syv og otte år gamle.

Det er særligt sager på Borup Skole ved Køge og Agedrup Skole i Odense, der har afstedkommet den kortlægning, der altså nu skal danne grundlag for ændringer i folkeskolens ordensbekendtgørelse.

Her har flere medier kunnet berette om voldsom adfærd fra elever.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her