Kåre Mølbak: - Usandsynligt, at der kommer en anden bølge af corona
Meldingen fra Statens Serum Institut kommer samme dag, som regeringen opretter en ny styrelse.
Vi har ingen forudsætninger for at forudse, om der kommer en anden bølge af coronaepidemien i Danmark.
Men hvis vi tager vores forholdsregler og "følger spredningen af virus meget omhyggeligt", har vi de bedste kort på hånden til at undgå den.
Det siger faglig direktør i Statens Serum Institut Kåre Mølbak på et pressemøde tirsdag formiddag.
- Jeg kan ikke forestille mig, at man i Danmark vil lade en anden bølge udvikle sig som en stor epidemi. Den vil man begrænse i opløbet. Så jeg ser ikke en anden epidemi foran mig, siger han.
Hvis virussen fik frit løb og der ikke blev gjort nogen foranstaltninger, er der en teoretisk risiko for en anden bølge, siger direktøren. Men der er vi ikke, lyder det:
- Nu har vi lært så meget om, hvordan vi skal håndtere smitten. Vi har testkapacitet, vi kan isolere smittede, og læger og sygeplejersker ved mere. Så derfor er det usandsynligt med en egentlig anden bølge, der får store og ødelæggende konsekvenser, siger Kåre Mølbak.
Smittetrykket vil stige
Det betyder dog ikke, at smittetrykket i Danmark ikke kan stige, i takt med at vi åbner Danmark op i fase 2, 3 og 4, siger Kåre Mølbak.
- Med den viden, vi har i dag, mener jeg, at det er meget usandsynligt at se en egentlig anden bølge, men selvfølgelig kan der sker ændringer i smittetrykket i takt med, at vi åbner samfundet, og det er det, vi forbereder os på.
Smitterykket er faldet fra 0,9 til 0,7 siden slutningen af april.
Smittetrykket udtrykker, hvor mange andre én person med covid-19 smitter. Når det er på 0,7, betyder det, at en person gennemsnitligt smitter 0,7 andre.
Hvis smittetrykket er over 1,0, er det udtryk for, at epidemien accelererer. Hvis det er under 1,0, er det udtryk for, at epidemien aftager. Smittetrykket bygger på antallet af indlagte, og ifølge Statens Serum Institut har det været faldende siden 25. april.
Udvider teststrategi
Meldingen fra Kåre Mølbak kommer på et pressemøde tirsdag formiddag, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) og en række repræsentanter fra sundhedsmyndighederne præsenterede en nyteststrategi.
Strategien indebærer, at eventuelt smittede skal opspores, testes og isoleres langt hurtigere.
Ligesom at der skal foretages en effektiv smittesporing af den smittedes kontakter kort inden sygdomsudbruddet.
Ingen andre lande har endnu registreret en egentlig anden bølge af virussen, siger Kåre Mølbak på pressemødet.
Desuden oplyste statsministeren, at regeringen opretter en ny styrelse under Justitsministeriet, der skal sikre forsyning af værnemidler og øget testkapacitet i fremtiden.
Styrelsen får til opgave at indgå i et internationalt samarbejde om forsyning af værnemidler samt koordinere samarbejdet vedrørende test og værnemidler på tværs af myndigheder.
På den måde kan sundhedspersonale fokusere på de sundhedsfaglige opgaver ved en eventuel ny epidemi, lyder det om den nye styrelse.