Kommission skal vurdere om corona igen er en samfundskritisk sygdom

Sundhedsministeren vil have vurderet, om corona igen kan betegnes som en samfundskritisk sygdom. Sundhedsstyrelsen forventer hårdt pres på hospitalerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S). Arkivfoto. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Af Ritzau

Epidemikommissionen skal nu vurdere, om covid-19 igen skal betegnes som en samfundskritisk sygdom.

Anmodningen kommer fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S). Det oplyser han i en skriftlig kommentar til blandt andre Ritzau og TV 2. 

En sådan klassificering vil betyde, at regeringen igen kan indføre restriktioner via epidemiloven.

For at covid-19 kan kategoriseres som en samfundskritisk sygdom, må et flertal i Folketingets Epidemiudvalg ikke være imod.

- Jeg kan oplyse, at jeg i lyset af epidemiens udvikling netop nu på vegne af regeringen har anmodet Epidemikommissionen om en vurdering af, om covid-19 bør kategoriseres som en samfundskritisk sygdom.

- Samtidig har jeg bedt Epidemikommissionen om at vurdere, hvilke relevante tiltag de vil pege på i den nuværende situation, siger han i kommentaren.

Sundhedsstyrelsen: Stor risiko for overbelastning

Samtidig med Magnus Heunickes udmelding har Sundhedsstyrelsen netop meldt ud, at der er "stor risiko for overbelastning af sygehusene i efteråret og vinteren".

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, understreger i pressemeddelelsen, at det danske sundhedspersonale allerede "løber stærkt".

- Samtidig har vi ikke den robusthed, som vi tidligere har haft, fordi der har været pres på i en lang periode nu, og der er simpelthen mindre overskud end normalt, siger han.

Alligevel risikerer sundhedsvæsenet at få endnu mere travlt. Selv om tre ud af fire danskere er færdigvaccinerede mod covid-19, har genåbningen af samfundet gjort, at mange fortsat vil blive smittet.

Og den øgede travlhed får formentlig ikke bare betydning for coronapatienter.

Det kan nemlig blive nødvendigt at udskyde planlagte operationer og ambulante besøg for at give tid og plads til coronapatienterne. Ambulante besøg er, når patienter får behandling på dagen og ikke bliver indlagt.

- Det bliver desværre nok sådan, at mange patienter vil komme til at opleve, at deres behandling eller besøg på sygehuset bliver udskudt, siger Søren Brostrøm.

Han opfordrer danskerne til at blive vaccineret mod covid-19, hvis de ikke allerede er det.

- Både for at undgå selv at blive syge, men også for at vi kan tage noget af presset væk fra sygehusene. Vi kan alle få brug for sygehusbehandling, så det er i vores fælles interesse, at vi har en høj vaccinationsgrad, siger han.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her