Nu er det slut med at liste nøgen rundt om natten: Museer glæder sig over genåbningen

Østjyske museer glæder sig til at genåbne - og de har styr på sikkerheden, lyder det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Nu kan kulturlivet atter komme i gang og de ansatte tilbage i arbejdstøjet.

Det er slut med at liste nøgen rundt på museet om natten. Nu skal de ansatte igen have tøjet på - tilmed arbejdstøjet.

- Vi er ikke helt nøgne længere, men det er klart, at økonomien ikke reddes fra den ene dag til den anden. Der går måneder, før vi har overblik over situationen, men vi er meget glade for igen at kunne åbne, siger museumsdirektør Jacob Thage fra Museum Jorn.

Hvorfor alt den snak om tøj? Jo, museumsdirektøren henviser til den gimmick, museet tidligere på måneden lancerede i form af en video, der viser nøgne museumsansatte, der om natten bliver beskuet af skulpturerne. Museet og dets medarbejdere er nemlig klædt af til skindet, og kulturen glemt og nedprioriteret i genåbningen, lød budskabet tidligere på måneden.

VIDEO: Museerne er blevet glemt i genåbningen af Danmark, lød det tidligere på måneden fra museumsdirektør Jacob Thage. Det kan du se mere om i videoen her, der er fra den 12. maj.​​​​

Men sent onsdag aften blev opmærksomheden så rettet mod kulturen, som i ugevis har forsøgt at gøre opmærksom på sig selv.

- Så vi løber ikke nøgne rundt om natten længere, men vi skal fortsat tænke os om, siger museumsdirektøren.

Fase to udvides

Folketingets partier blev sent onsdag enige om at udvide fase to i genåbningen af Danmark. Det betyder blandt andet, at museer, teatre, biografer, forlystelsesparker og zoologiske haver igen må åbne for gæster.

- Vi ville allerhelst have åbnet her til morgen, men vi skal lige have informeret personalet, som også skal tilbagekaldes fra hjemsendelsen. Derfor åbner vi på tirsdag, siger Jacob Thage.

Jacob Thage, der glæder sig over, at det udstillingen med tyske Markus Lüpertz er blevet forlænget frem til den 14. juni. Foto: Museum Jorn

Genåbningsplanen er klar i skuffen. Udover håndsprit, rengøringsmidler og en masse afstand, er der tænkt i, hvordan gæsterne kommer rundt på museet. Derfor er lavet en fast rute, man skal følge rundt gennem udstillingerne.

- Alle vores udstillinger er åbne, og vi har arbejdet meget på, at folk skal være trygge ved at komme her, siger Jacob Thage.

Genåbning i Østjylland

Nedenstående steder i Østjylland har foreløbigt meddelt, hvornår de er klar til at genåbne, efter at coronakrisen havde lukket dem.

Fredag 22. maj:

* Kunstmuseet Aros, Aarhus.

* Munkholm Zoo, Balle.

Mandag 25. maj:

* Naturhistorisk Museum, Aarhus.

* Den Gamle By, Aarhus.

Tirsdag 26. maj:

* Moesgaard Museum, Aarhus.

* Kvindemuseet, Aarhus.

* Kunsthal Aarhus, Aarhus.

* Museum Jorn, Silkeborg

Fredag 29. maj:

*Tivoli Friheden, Aarhus

Mandag 8. juni:

*Randers Regnskov, Randers

Torsdag 11. juni:

*Djurs Sommerland, Nimtofte

Mens de første gæster snart kan besøge museet, så går der nok lidt tid endnu, inden alle de ansatte er tilbage.

- Det er svært at undvære indtægter i mere end to måneder, så vi har ikke råd til at tilbagekalde alle de hjemsendte medarbejdere med det samme. De vil blive kaldt ind løbende i takt med, at der bliver behov for dem, siger Jacob Thage.

Forventer ikke de store tømmermænd

Hos Museum Østjylland glæder man sig naturligvis også til at komme i gang igen, selvom genåbningsdagen endnu ikke er fastlagt for museets afdelinger rundt om i det østjyske.

- Håbet er i løbet af næste uge eller senest tirsdag den 2. juni, siger museumschef Jørgen Smidt-Jensen.

Han forventer ikke, at museerne rammes af corona-tømmermænd, men at gæsterne nok skal finde vej tilbage.

- Jeg tror for vores vedkommende, at vi forholdsvis hurtigt er tilbage i normale besøgstal både i vores afdelinger i Grenaa og Randers. Her er vi ikke på den måde afhængige af udenlandske turister. I Ebeltoft tror jeg måske, at vi kan forvente lidt færre gæster, men det er et populært sted i forvejen, så det gør ikke så meget, for vi kommer nok også til at have plads til færre besøgende ad gangen, siger Jørgen Smidt-Jensen.

'Vi har 13.000 kvadratmeter til publikum'

Mens der altså endnu er lidt usikkerhed om åbningsdatoen for Museum Østjylland, har kunstmuseet Aros lagt sig fast.

I morgen, fredag, går det atter løs under regnbuen.

Direktør Erlend Høyersten fortæller, at der vil være masser af plads til de besøgende, som vil blive mødt af afstandsmarkeringer, skilte og håndsprit.

- Vi er et relativt stort museum med 13.000 kvadratmeter publikumsareal.

- Vi har regnet på det, og vi har mere plads per kvadratmeter end mange storcentre og byggemarkeder, så det bliver det mindste problem at håndtere.

- Samtidig tror vi også, at folk efter de seneste to måneder har lært at holde afstand og tage hensyn til hinanden og derfor sagtens kan finde ud af at gå på museum, siger Erlend Høyersten til Ritzau.

Han peger i den forbindelse på, at der kun få gange i de seneste år har været mere end 500 besøgende på én gang hos Aros.

Kunstmuseet Aros i Aarhus åbner i morgen, fredag. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Han glæder sig over, at museer er en del af fase 2 af genåbningen, da de seneste måneder har været en dyr omgang.

Trods penge fra hjælpepakker har Aros tabt mellem seks og otte millioner kroner under nedlukningen.

- Det betyder rigtig meget, at vi kan få så sat gang i det økonomiske hjul igen.

- Derudover er det rigtig positivt, at museer får lov at være en del af samfundet igen, siger Erlend Høyersten.

Fase 2 bliver udvidet med:

* Inden 29. maj vil regeringen fremlægge en plan for en "kontrolleret og gradvis genåbning" af sommerturismen. Tidligere skulle svaret om grænsen falde senest 1. juni.

* hen over sommeren vil partierne lempe forsamlingsforbuddet. Som hele tiden planlagt hæves forsamlingsforbud 8. juni til 30-50 personer. Her skal også udkomme klarere retningslinjer for bryllupper, konfirmationer og lignende.

* Fra mandag 25. maj udvider regeringen listen over anerkendelsesværdige formål. Udlændinge, som ejer et sommerhus i Danmark, må indrejse fra mandag. Desuden må kærester, bedsteforældre og forretningsfolk krydse grænsen.

 

Disse ting må åbne straks:

* Kulturaktiviteter som museer, teatre, kunsthaller, biografer og akvarier (skulle have ventet til fase 3, som begynder 8. juni)

* Zoologiske haver og botaniske anlæg (skulle have ventet til fase 3, som begynder 8. juni)

 

Disse ting må åbne 27. maj:

* Udendørs forlystelsesparker

* Sommeraktiviteter for børn og unge

* Voksenuddannelse, herunder målrettet ledige og sprogcentre

* Offentlige forskningsaktiviteter, som kræver tilstedeværelse

* Højskoler

* Fuld åbning af DR og TV2

* Ungdomsuddannelser som gymnasier og erhvervsuddannelser

* Videregående uddannelser kan afvikle mundtlige eksamener fysisk og undervisning, der kræver fremmøde

* Foreningsliv som aftenskoler, musik- og kulturskoler (dog med restriktioner i forhold til blandt andet korsang) og spejdere

* På grund af store regionale forskelle på udbredelsen af coronavirus kan den fysiske tilstedeværelse genoptages i den offentlige sektor, bortset fra i Region Hovedstaden og Region Sjælland

* Partierne er enige om at afvikle eller tilrettelægge retningslinjer for besøgs- og aktivitetsrestriktioner på eksempelvis plejehjem, hospice og bosteder

 

Disse ting må ikke åbne:

* Natteliv, diskoteker og spillesteder (kan åbne i fase 4)

* Fitnesscentre, badelande, legelande, svømmehaller 

* Videregående uddannelser, som ikke allerede er åbnet (åbner i fase 4)

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her