Nu kommer plakaterne op

Fra lørdag og den kommende måneds tid bliver gadebilledet præget af valgplakater forud for folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ja! Nej! 

Hvis du har været en tur ude i dag, har du måske set folk komme slæbende med valgplakater. Og du har måske bemærket, at de første af slagsen allerede har fundet vej op i lygtepælene. 

Og det er altså helt efter bogen. Folkeafstemningen om afskaffelse af det danske EU-forsvarsforbehold nærmer sig.

Ifølge Indenrigs- og Boligministeriet er det nemlig tilladt at hænge valgplakater op på offentlige veje og private fællesveje fra klokken 12.00 den fjerde lørdag før valgdagen til 8 dage efter.

Og i dag er den fjerde lørdag før folkeafstemning den 1. juni om, hvorvidt Danmark skal afskaffe sit EU-forbehold på forsvarsområdet.

Det er ikke kun her i det østjyske, at plakaterne er kommet op. Statsminister Mette Frederiksen og forsvarsminister Morten Bødskov er her på gaden i Herlev for at udbrede deres budskab. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Forsvarsforbeholdet betyder ifølge Ritzau blandt andet, at Danmark ikke deltager i dele af EU's udenrigs- og sikkerhedspolitik, som påvirker forsvarsområdet.

Viseren havde kun lige passeret 12, da de første valgplakater blev sat op her på lygtepælen i Skejby.

Danmark deltager ikke i EU's militære operationer, finansierer dem ikke og stiller ikke med soldater og militært isenkram til EU-ledede indsatser i konfliktområder.

Danmark deltager dog i civile missioner, som hidtil har udgjort størstedelen af EU's missioner. 

Forsvarsforbeholdet

Forsvarsforbeholdet betyder, at Danmark ikke deltager i de dele af EU's udenrigs- og sikkerhedspolitik, som påvirker forsvarsområdet.

Danmark deltager således ikke i EU's militære operationer, finansierer dem ikke og stiller ikke med soldater og militært isenkram til EU-ledede konfliktområder.

Forsvarsforbeholdet blev til efter et dansk "nej" ved folkeafstemningen om Maastricht-traktaten i 1992. 

Juridisk kræver det ikke en folkeafstemning af afskaffe forsvarsforbeholdet, men der er er indgået en politisk aftale om ikke at tilslutte sig forsvarssamarbejdet uden en folkeafstemning. 

Danmark har desuden forbehold om euroen og dele af EU's retspolitik.

Kilde: Forsvaret


Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her