Ny aftale på plads: Snart skal alle danskere sortere 10 slags affald
Fremover skal danskere sortere 10 forskellige typer affald. Det har regeringen besluttet sammen med et flertal af Folketingets partier.
Glas, pap, metal, restaffald, papir, tekstiler, plast, farligt affald, madaffald og mad- og drikke-kartonner.
Disse 10 forskellige typer affald skal fremover smides i hvert sit rum i skraldespanden.
Det har regeringen besluttet tirsdag formiddag sammen med et flertal af Folketingets partier.
- Nogle vil mene, at vi står her 20 år for sent. Alle har vidst, at den danske affaldssektor bestemt ikke leverede på den grønne front. Det ændrer sig i dag. VI har lavet en aftale, der sikrer, at vi kommer til at producere mindre affald, genanvende mere og brænde mindre af, siger klimaminister Dan Jørgensen (S) på et pressemøde.
Ifølge aftalen skal et almindeligt parcelhus have max 2-4 spande med flere rum.
Delte meninger fra det østjyske
Alle partier undtagen Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige er med i aftalen.
Beslutningen bliver blandet andet taget imod med åbne arme hos Aleksander Myrhøj (SF), der blandt andet er medlem af Miljø- og Teknikudvalget i Norddjurs Kommune. Han og resten af SF har nemlig længe haft mere affaldssortering i Norddjurs på ønskelisten.
- Det er en fed aftale, og der er nogle helt klare gevinster. Det kommer ti år for sent, men det er vigtigt, det kommer nu, siger han og fortsætter:
- Man har formået at lave en aftale med klimagevinst, som også er godt for folk med lav indkomst og for folk, der ikke vil have en masse skraldespande stående. Jeg er enorm stolt af SF’s aftryk på den her aftale, siger Aleksander Myrhøj til TV2 ØSTJYLLAND.
Rådmanden for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Bünyamin Simsek (V), der også er bestyrelsesmedlem i Dansk Affaldsforening, mener derimod, at det bliver for bøvlet og kompliceret for den enkelte borgere.
- Vi har i Aarhus været fremsynet, Jeg er glad for, at det bogstaveligt ikke bliver sådan, at man skal have ti forskellige poser under håndvasken, og at man ikke bare lægger ansvaret hos borgerne. Men udfordringen bliver jo, hvordan borgerne i hverdagen løser at kunne sortere i ti forskellige fragmenter, og jeg mener fortsat, det bliver besværligt, bøvlet og kompliceret, siger Bünyamin Simsek til TV2 ØSTJYLLAND.
Han slår også fast, at han er glad for, at sorteringen nu bliver ens i hele Danmark.
Her er hovedelementerne i aftalen:
Affaldssortering
Danskere skal sortere 10 forskellige typer affald. Ordningen skal gælde fra 1. juli 2021. Et typisk parcelhus skal have max 2-4 spande. Kommunerne kan dog dispensere for det, hvis det er økonomisk uhensigtsmæssigt.
Genanvende mere plastik
Kommunerne skal senest 1. januar 2022 stille krav om mindst 60 procent genanvendelse af plastik samt høj genanvendelse af alle genanvendelige affaldstyper.
Genanvende mere
Der skal investeres i genanvendelsesanlæg frem for forbrændingsanlæg. Behandlingen af al genanvendeligt affald skal udbydes. Eksisterende kommunale anlæg kan i en overgangsperiode på fem år fortsat ejes af kommuner, men skal selskabsgøres.
Mindre forbrænding
Kapaciteten på forbrændingsanlæg skal nedbringes, så den passer til affaldsmængderne, der forventes at falde i takt med mere affaldssortering. KL får et halvt år til at fremlægge en plan for, hvilke anlæg der skal lukke.
Plastik skal ikke gå op i røg
Forhandlingerne på affaldsområdet har stået på siden maj, og aftalen er en del af den første klimahandlingsplan, der skal bidrage til, at Danmark når målet om en CO2-reduktion på 70 procent i 2030.
Målet med affaldsaftalen er, at affaldssektoren skal være klimaneutral i 2030, og 80 procent af plast skal være udsorteret fra forbrændingen.
- Vi tager nu et stort skridt mod at få genanvendt mere plastik, i stedet for at det ender i naturen eller går op i røg i forbrændingsanlæggene og udleder CO2, siger miljøminister Lea Wermelin.
Ifølge klimaminister Dan Jørgensen medfører affaldsaftalen en reduktion på 0,7 millioner ton af Danmarks udledning af drivhusgasser i 2030.
Alle partier undtagen Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige er med i aftalen.