Østjysk landsholdsspiller om ’bikini-krav’: Fokus er det forkerte sted
Landsholdsspiller Melanie Fuglsbjerg vil gerne have ændret uniformkravet. Hun mener dog, den store omtale flytter fokus til det forkerte sted.
Det Norske Håndboldforbund har fået en bøde på godt 11.000 kroner af det Europæiske Håndboldforbund for at overtræde reglerne om påklædning ved EM i beachhåndbold.
Det sker, fordi håndboldkvinderne nægtede at tage de sædvanlige trusser på, der er en del af kampuniformen og i stedet spillede i tights i bronzekampen ved EM.
- Det er i strid med reglerne om atleternes uniform i Det Internationale Håndboldforbunds (IHF) regler inden for beachhåndbold, skriver EHF i afgørelsen på sin hjemmeside.
Norges Håndboldforbund kendte reglerne og var godt klar over, at der sandsynligvis ventede en bøde. De har længe forsøgt at få ændret reglerne.
Det siger reglerne
Ifølge Det Internationale Håndboldforbund er reglerne for spillernes uniform:
For kvinder:
- Kvindelige spillere skal have sports-bh og trusser på.
- Sports-bh'en skal sidde tæt og have dybe udskæringer ved armene.
- Trusserne skal sidde tæt og må ikke være bredere end ti centimeter i siderne.
For mænd:
- Mandlige spillere skal have tank top og shorts på.
- Toppen skal være uden ærmer og sidde tæt.
- Shortsene må ikke være for løse og skal slutte ti centimeter over knæet.
Hverken mænd eller kvinder på have t-shirt på under deres uniform.
Ikke noget valg
Danmark havde både et herre- og damehold med ved EM i beachhåndbold i Varna i Bulgarien. Den østjyske landsholdsspiller Melanie Fuglsbjerg mener, det er en meget vigtig debat.
- Jeg synes, det er superærgerligt, at de (Det Norske Håndboldforbund, red.) skal bøde for det, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
- Problemet ligger i, at der ikke er et valg. Grunden til hele den her debat er gået i gang er, at der er nogle, der har defineret, at kvinder skal spille i den her størrelse, og mænd må spille i en anden størrelse, siger hun.
Ifølge hende er løse shorts ikke en god kombination med sand, og derfor er det ikke en god idé at spille i samme uniform som til indendørs håndbold.
- Men samtidig behøver den ikke være så lille, siger hun.
Ifølge reglerne skal kvinder spille i en trusse, der er højst ti centimeter bred 'i siderne'. Hun foretrækker, at underdelen var større.
- Om trussen er ti centimeter, eller om det er en 30-40 centimeter tight er ikke det, der bestemmer, om man spiller et bedre spil, siger Melanie Fuglsbjerg.
En boble af præstation
Kantspilleren vil ikke udtale sig om, om det danske damelandshold kunne finde på at gøre det samme som det norske.
- Det er ikke noget, vi har haft oppe at vende. Det har været DHF (Dansk Håndbold Forbund, red.), der har taget debatten, siger Melanie Fuglsbjerg.
Læs også:
Hun kommer fra Horsens og har spillet i klubber i både Horsens, Skanderborg og Aarhus, før hun blev udtaget til landsholdet. Den østjyske stjerne har været på landsholdet siden 2012 og er derfor vant til at spille iført den påkrævede trusse.
- Når man først går ind i kampen, tænker man ikke over, det er det, man har på, fordi man går ind i en boble af at skulle præstere, siger hun.
Men hun fortæller, at hun skulle vænne sig til uniformen, første gang hun trak i den.
- Jeg tænkte ’okay, den er da godt nok heller ikke stor’ og ’hvorfor kan det ikke hedde en tight i stedet for en trusse’, siger hun.
Trussen generer hende ikke nu, fordi det for hende ikke handler om, hvad hun har på.
- Det er nu nok engang sådan, uniformen er, så hvis jeg brugte mit fokus på det, ville jeg nok ikke være udtaget til landsholdet, siger hun.
Fokus er et forkert sted
For Melanie Fuglsbjerg er det en ambivalent følelse, at der er ild i sagen. Hun og resten af holdet vil gerne have ændret reglerne for uniformkravene, men hun mener også, den store omtale af uniformen flytter fokus til det forkerte sted.
- På den ene side vil man gerne præstere og skabe sportslige resultater, men på den anden side bliver de overskygget af nogle store emner, som er på tale generelt i samfundet lige nu, siger hun.
Herrelandsholdet vandt deres anden EM-guldmedalje, mens kvinderne vandt sølv.
- Som spiller står man med følelsen af, at et skulderklap på vejen ville være fedt, siger hun.
Men er netop nu ikke et godt tidspunkt at tage det op på?
- Selvfølgelig skal debatten komme nu, for det er nu, det sker. Men jeg tror, man blev lidt overrasket over vægten af, hvad der har været fokus på, måske også fordi mange nationer har rigtig kort forberedelsestid. Det, at kunne gå ind og hive et mesterskab hjem, er en kæmpe præstation, siger hun.
Hvis spillerne fik lov til at spille i tights, ville det give ro, mener hun.
- Der, hvor det har størst betydning, er, at snakken bliver på det sportslige, og ikke på uniformen. At man flytter fokus til det rigtige sted, nemlig at beachhåndbold er verdens fedeste sport, siger Melanie Fuglsbjerg.
DHF kæmper fortsat
Dansk Håndbold Forbund (DHF) har gennem noget tid forsøgt at få ændret reglerne om kvindernes påklædning i beachhåndbold. Det siger generalsekretær i forbundet Morten Stig Christensen.
- De regler er helt utidssvarende. Det gør mig ærgerlig og ked af det, at det lige præcis er på det kønsspecifikke, og at kvinderne kommer i klemme her, siger han.
DHF havde sammen med håndboldforbundene i Norge, Sverige og Frankrig fremsat et forslag om en regelændring på den seneste kongres i EHF, men det europæiske forbund forklarede, at det var underlagt reglerne fra IHF, siger Morten Stig Christensen.
Derfor søgte DHF om dispensation for at få lov at spille i nogle andre dragter ved EM, men fik afslag.
De fortsætter dog kampen, og generalsekretæren har forhåbninger om, at reglerne bliver ændret i fremtiden.
- IHF er fuldt ud orienteret om det, så alle er klar over, at der er en problemstilling, der skal arbejdes med. Så jeg er optimist med hensyn til, at det er kommet på dagsordenen, siger han.