Østjysk valgt folketingsmedlem: - Det er rigtig dejligt for Jylland, at risikoniveau sænkes
Folketingsmedlem Kirsten Normann Andersen fra SF håber, at det lavere risikoniveau i Jylland vil have betydning for de ældste folkeskoleelever.
Lige nu får eleverne i 5. til 8. klasse stadig undervisning foran en skærm derhjemme.
Det er planen, at de skal gøre det indtil efter påske, medmindre restriktionerne bliver lempet eller strammet inden da.
Kirsten Normann Andersen, der er valgt til Folketinget for SF af østjyderne, håber på det første - altså at restriktionerne bliver lempet inden da.
- Jeg kommer også til at stille spørgsmål til, om vi kan gøre mere regionalt - om vi kan se ind i muligheden for mere regionale genåbninger af for eksempel skoler - også inden påske. Der er betydelig forskel på Jylland og Hovedstaden, siger Kirsten Normann Andersen (SF) til TV2 ØSTJYLLAND.
Smitten er stabil
Baggrunden for hendes svar er, at sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i dag meldte ud på sociale medier, at coronarisikoen er blevet sænket fra 5 til 4 i hele landet med undtagelse af Region Hovedstaden.
Det betyder, at der i det meste af landet er udbredt samfundssmitte og begyndende pres på kapaciteten på sygehusene, men kun i hovedstaden er der risiko for, at man ikke kan behandle alle patienter.
Risikoniveauet sænkes fra 5 til 4 nationalt og regionalt, på nær Region H, der er på niveau 5.
— Magnus Heunicke (@Heunicke) March 13, 2021
Vi har en smitteudvikling, der er stabil, vi ser fortsat samfundssmitte, men vi får slået hurtigt ned på de lokale udbrud, når de viser sig. #COVID19dkhttps://t.co/A9BlO2X2Fd
Samtidig forhandles der lige nu i Folketinget om, hvornår og hvordan Danmark skal genåbnes, og Kirsten Normann Andersen håber, at det faldende risikoniveau vil få betydning for de ældste folkeskoleelever i Jylland.
- Jylland står rigtig godt, og jeg har en forhåbning om, at alle børn i 5. til 8. klasse kan komme i skole snart, men det er jo trods alt stadig et højt niveau. 3 havde været bedre, men det går den rigtige vej, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Fakta om risikoniveauer:
* Risikoniveau 1: Lav lokal smitte med mulighed for opblussen.
* Risikoniveau 2: Lokale og regionale udbrud af smitte, der kan brede sig.
* Risikoniveau 3: Udbredt samfundssmitte med potentiale for hurtig acceleration i smittetal.
* Risikoniveau 4: Udbredt samfundssmitte og begyndende pres på kapacitet på sygehusene.
* Risikoniveau 5: Udbredt samfundssmitte og risiko for, at behandlingskapaciteten på sygehusene overstiges.
Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet.
Venstre vil have hurtigere lempelser
Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, er mere direkte. Han mener, at sænkningen af risikoniveauet bør føre til hurtige lempelser af restriktionerne.
- Vi synes, at man skal se at få børnene i skole og så åbnet for de liberale erhverv som eksempelvis frisører.
- Der må være plads og rum til mere åbning end den miniåbning, regeringen kom med forleden. Det er denne sænkning af risikoniveauet et argument for, siger han til Ritzau.
Regeringen har lagt op til, at forhandlinger om en mere langsigtet plan for genåbning af landet skal være afsluttet sidst i marts.
Risikoniveauet har været på det højeste niveau i hele landet siden 5. januar, hvor frygt for den britiske mutation fik myndighederne til at gå i alarmberedskab.
De forskellige varslingsniveauer blev indført for at give en smule gennemsigtighed om, hvilke restriktioner, der kunne være på vej i de forskellige regioner for at inddæmme smitten med covid-19.
Se de gældende restriktioner på coronasmitte.dk.