Pas på ukrudtsbrænderen: Det er knastørt derude
Foråret har vist sig fra sin mest solrige og tørre side i år. Det betyder knastørre planter, som nemt kan bryde i brand ved brug af ukrudtbrænderen.
Sidste år rykkede brandvæsenet ud til mere end 300 brande, der var startet af en ukrudtsbrænder. For dengang havde vi ligesom nu et forår med dejlig meget sol og utrolig lidt regn.
Derfor advarer Beredskabsstyrelsen nu havefolket: Det kræver ekstra stor forsigtighed at bruge ukrudtsbrænderen i disse tider.
- Den manglende nedbør de seneste uger har gjort, at undergrunden og græsset for eksempel er knastørt. Og så stiger brandfaren i naturen, hvis der skulle opstå en glød eller en flamme, siger forebyggelsesekspert Mads Dalgaard fra Beredskabsstyrelsen til TV2 ØSTJYLLAND.
For mens ukrudtsbrænderen er et redskab, der er elsket af mange, fordi det uden for meget knofedt fjerner ukrudtet i indkørslen og på terrassen, så er det også skyld i mange brande hvert eneste år.
- Vi ser desværre rigtig ofte, at en ukrudtsbrænder efterlader en glød, eller at flammen får fat i blade, buskads eller lignende, fortæller Mads Dalgaard.
Forårstørre buske
De mange brande skyldes den uheldige cocktail af åben ild og tør natur i det danske forår.
- Selvom man ikke tror det, så er planter, buske og træer faktisk ret tørre for tiden, forklarer Bjarne Nigaard, sekretariatschef hos Danske Beredskaber.
- På denne tid af året er de endnu ikke i fuld vækst, og derfor er der ikke så meget fugtighed og vand i planterne, ligesom jorden endnu er tør, det blæser, og der ligger måske tørre blade fra sidste efterår mange steder under hækken eller plankeværket. Så man skal passe på med åben ild.
5 råd til ukrudtsbrænderen
- Hold god afstand til bygninger, hække og andet, der kan brænde
- Ukrudtet skal svitses, ikke brændes
- Brug ikke ukrudtsbrænder, hvis det er tørt eller blæser
- Tjek, at du ikke efterlader gløder, der kan blusse op
- Hav altid vand i nærheden
- Ring 1-1-2, hvis det skulle gå galt