Paw har 12 tænder tilbage: Nu kan han komme gratis til tandlæge
En ny lov om gratis tandpleje for socialt udsatte borgere træder i kraft 1. juli.
Fire og en halv i overmunden og syv for neden.
Det er så mange tænder, som Mogens Nielsen har tilbage. Og 12 tænder er ikke meget, når de fleste af os render rundt med op til 32.
Paw, som Mogens Nielsen bliver kaldt, er en af de mange socialt udsatte, der har store problemer med tænderne.
- Mine tænder er endt i den her stand, fordi min økonomi ikke har kunnet følge med, fortæller Paw til TV2 ØSTJYLLAND.
Men nu er der håb. Socialt udsatte borgere kan fra 1. juli få ordnet bisserne helt uden at skulle bekymre sig om regningen. Folketinget har nemlig besluttet, at deres tandbehandling skal være gratis.
Står nederst på ønskelisten
Når man som Paw ikke har så mange midler at rykke med, så er det ikke tandpleje, der står øverst på to-do listen.
- På en ønskeliste med op til 10 ting, så ville tandpleje komme til at stå bagerst i køen, fortæller han.
Og netop regningen har flere gange fået Paw til at sige ja til at få rykket tænderne ud i stedet for at blive behandlet.
- Når tandlægen siger, at det kommer til at koste så og så meget for den her tand og nævner et svimlende beløb, og så siger – skal vi ikke hellere trække den ud. Så er man dum nok til at hoppe på den, lyder det fra Paw.
De personer, der er omfattet gratis tandlæge, er socialt udsatte personer med særlige sociale problemer, der ikke har egen bolig - for eksempel gadehjemløse og borgere på herberger, varmestuer og væresteder, lyder det i en pressemeddelelse.
Bruger rusmidler som smertestillende
På værestedet Det Blå Sted i Aarhus kender man i høj grad til problematikken omkring manglende tandpleje.
- Mange af de brugere, der kommer her, har det svært i hverdagen, og de har ikke overskud til at børste tænder eller besøge tandlægen, fortæller medarbejder på Det Blå Sted, Jesper Olin Olsen til TV2 ØSTJYLLAND.
Og Jesper Olsen tror, at den gratis tandhjælp vil komme mange af deres brugere til gode.
- Så behøver de ikke gå rundt med tandsmerter eller bedøve sig med alkohol eller andre rusmidler, fordi de har de her voldsomme smerter, som de skal kæmpe med dagligt.
Regeringen og støttepartierne, Enhedslisten, SF, Radikale og Alternativet, blev sidste år enige om at afsætte 40 mio. kr. på finansloven til at etablere en socialtandpleje i landets kommuner i 2020. I perioden 2021 til 2023 afsættes der yderligere 60 mio. kr. til tandplejen.
- Jeg er meget glad for, at socialt udsatte nu får mulighed for at gå gratis til tandlægen. En god mundhygiejne er afgørende for helbredet, og jeg er sikker på, at tilbuddet om gratis tandpleje vil give socialt udsatte borgere en bedre livskvalitet, siger Social- og Indenrigsordfører for Socialdemokratiet, Camilla Fabricius, i en pressemeddelelse.
Godt for krop og sind
Udover tandsmerter har Paw også døjet med maven, fordi han ikke har kunnet tygge maden ordentligt.
- Det vil formodentligt også betyde noget for min maveregion, fordi det med at få tygget maden også er en del af det, fortæller Paw.
- Jeg synes, det er glimrende. Det vil betyde større velvære. Selvtilliden og stoltheden kommer frem, når man kan smile. Og det vil betyde, at jeg vil gå ud i verden med et større smil.
Paw er begejstret for tiltaget, men han håber på, at det på sigt kan komme til gavn for endnu flere.
- Der er rigtig mange, som fortjener et bedre tandsæt. I den ideelle verden burde tandlægen lægges ind under hospitalsvæsnet, siger han.
Ifølge Social- og Indenrigsordfører for Socialdemokratiet er vigtigt, at den udsatte gruppe af borgere får mulighed for at gå til tandlægen.
- Mange udsatte borgere har også en psykisk sårbarhed med sig og har derfor oplevet forskellig medicinering gennem livet. Det er en udfordring, at mange antidepressive midler giver stor tørhed i munden, som forværrer dårlige tænder. Det er derfor afgørende, at den her gruppe borgere får mulighed for at komme til tandlægen, siger Social- og Indenrigsordfører for Socialdemokratiet, Camilla Fabricius, i en pressemeddelelse.