Så er livredderne på plads: Nu med corona-forbeholdsregler

Fredag rykkede livredderne ind i tårnene ved fem østjyske badesteder, som de vil bemande frem til midten af august.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Fredag begynder livreddernes tilstedeværelse ved mange danske strande. Arkivfoto.

Skolebørnene har fået sommerferie, og selvom et vejrskifte har meldt sin ankomst, har mange nok alligevel brugt dagen på stranden.

TrygFonden forventer masser af badegæster på de østjyske strande denne sommer.

Fra og med i fredags kan gæsterne være ekstra trygge ved fire østjyske strande: Den Permanente, Moesgaard Strand, Saksild Strand og Grenaa Sydstrand, ligesom TrygFondens kystlivreddere også er klar ved Havnebadet i Aarhus.

Aktioner i 2019

I 2019 gennemførte TrygFonden Kystlivrednings livreddere 67.480 indsatser, hvoraf de 12 betegnes som aktioner, hvor personer var i livsfare.

- Livredderne er en ekstra sikkerhed på strandene, for uanset hvor rutineret en svømmer man er, kan man komme i vanskeligheder, fortæller René Højer, programchef i TrygFonden.

- Derfor bruger livredderne også størstedelen af deres tid på forebyggende indsatser, som både handler om at tale med badegæsterne og give gode råd, og om at gribe ind, hvis de ser noget i vandet, der potentielt kan udvikle sig til en farlig situation.

Her finder du TrygFondens kystlivreddere i Østjylland.

Corona-opgaver

I år vil der udover almindelige livredderopgaver også være lidt ekstra at tænke på i forhold til corona-epidemien.

Myndighedernes retningslinjer siger nemlig fortsat, at folk skal holde 1 meters afstand, og det vil livredderne hjælpe med at minde om.

På samme måde er der ændringer i den livreddende førstehjælp i år sammenlignet med tidligere år. For at undgå smitte vil livredderne ikke give mund-til-mund-indblæsninger ude på vandet. Her vil fokus i stedet være på at få vedkommende så hurtigt som muligt bragt ind til land, hvor den egentlige genoplivningssituation foregår.

- Det er meget, meget sjældent, at der ydes indblæsninger ude i vandet. Det skal være en druknet, livløs person, så det forekommer meget sjældent, siger Anders Myrhøj, kystlivredningschef hos TrygFondens Kystlivredning, til TV2 ØSTJYLLAND.

Han vurderer, at der over en periode på ti år måske har været en lille håndfuld tilfælde, hvor TrygFondens kystlivreddere har benyttet sig af det ude på vandet.

- Livredderne arbejder i makkerpar, så mens den ene henter personen ind, gør den anden klar på stranden til genoplivning med maske til indblæsning og påfører sig handsker, som de altid gør. De vil nok i højere grad benytte sig af for eksempel mundbind i år, men ellers er det samme setup som tidligere år, siger Anders Myrhøj.

Han fortæller, at de i Trygfonden har rådført sig ved Dansk Råd for Genoplivning og Immediate Life Support (ILS) og følger deres anbefalinger.

I alt vil livredderne være til stede ved 37 strande og badehavne i Danmark. Livreddertårnene vil være bemandet dagligt kl. 10-18 frem til 19. august

Denne artikel er opdateret med citater fra Anders Myrhøj lørdag klokken 19.40.

De 5 baderåd

1. Lær at svømme 

2. Gå aldrig alene i vandet

3. Læs vinden og vandet 

4. Lær stranden at kende 

5. Slip ikke børnene af syne 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her