Vild prisstigning på strøm i dag: Sådan undgår du at betale for meget
Ekspert har flere gode råd til at spare på strømmen på en dag, hvor elprisen stiger til over seks kroner per kilowatt-time.
Onsdag er der god grund til at være særligt opmærksom på sit strømforbrug.
Mangel på vedvarende energi som sol og vind sender nemlig sidst på eftermiddagen elprisen op over seks kroner per kilowatt-time inklusive moms, afgifter og tariffer.
- Et god råd i dag er at bruge så lidt som muligt, siger Tue Patursson, der er fagekspert i byggeteknik, klimasikring og indeklima ved Videnscentret Bolius.
Kig på tidsforbruget
Fra morgenstunden ligger elprisen omkring klokken 08 på 4,9 kroner øst for Storebælt og 3,79 kroner i Vestdanmark.
Derfor har Tue Patursson heller ikke startet dagen med at køre en vask - og det kommer han heller ikke til senere.
- Den bedste strøm er den, vi ikke bruger, siger han.
Han anbefaler, at man på en dag som i dag kigger på tidsforbruget af de maskiner, man har i hjemmet, og hvornår der er brug for dem.
Det skal man holde op imod prisen, der udvikler sig hver eneste time.
- Klokken 17 koster det seks kroner i timen at have sin ovn tændt - tre gange så meget som normalt, siger Tue Patursson.
Falder senere
Efter at have nået toppen klokken 17 begynder elprisen igen at falde i løbet af aftenen. Først klokken 20 kommer prisen under fire kroner i hele landet.
Og det er en god ide at holde øje med udviklingen ifølge Tue Patursson.
- Det er vigtigt at kigge efter, hvor ens behov er. Kan man for eksempel lufttørre i stedet for at bruge tørretumbleren, siger han.
Selvom elprisen onsdag er høj, er den generelt faldet fra det rekordhøje niveau i 2022.
Og i 2024 har der været rekordmange timer med negative elpriser.
Det siger chefkonsulent Kristian Rune Poulsen fra Green Power Denmark, der er energisektorens brancheorganisation, til Ritzau.
- I gennemsnit er elpriserne blevet mere normale i år. Men vi har også set, at udsvingene i priserne er blevet større, siger han.
Udsving giver potentiale
Med udsving følger usikkerhed, men også potentiale, påpeger Kristian Rune Poulsen samtidig.
- Det giver nogle muligheder for os som forbrugere, hvis man kan flytte for eksempel opvasken eller tøjvasken til billigere tidspunkter, siger han.
På den baggrund opfordrer Tue Patursson til, at man overvejer, om onsdag aften skal byde på rugbrødsmadder og ikke lasagne.
- Og når vi har ryddet af bordet efter maden, er det ikke der, vi starter opvaskemaskinen, siger han.