Sommer i en coronatid: Sådan får du den bedste cykelferie
Rejser sydpå er taget af bordet denne sommer. Her får du de bedste råd til en sommerferie på cykel.
Fra den 15. juni åbnes der op for rejser til Island, Norge og Tyskland.
Men al anden ikke-nødvendig rejse til andre lande, frarådes fortsat af Udenrigsministeriet.
Det får cykelentusiaster til at slå på tromme for en cykelferie i det danske – eller et af de tre andre lande, der åbnes op for rejser til.
- Jeg vil anbefale alle andre at prøve at tage på cykelferie. Når man laver noget, der er sjovt sammen, så binder man jo nye bånd og laver nye minder, siger Line Wagener, der har været på cykelferie med sin familie de sidste mange år.
Til dagligt er hun redaktør og skribent på alleud.dk, der er en blog om aktiv ferie og friluftsliv med børn.
Igennem årene har Line og familien cyklet over 5000 kilometer. Så de har erfaringer nok at dele ud af.
Læs også:
- Hvis man overvejer en cykelferie den her sommer, så er det allerbedste man kan gøre at tage en lille testtur, hvor man bare lige pakker cyklerne og prøver at cykle afsted og se, hvad er det, der er hårdt, og hvad er sjovt, og hvor langt kan vi overhovedet cykle, siger hun.
Vigtigt ikke at overgøre distancen
Flere af de 11 nationale cykelruter løber gennem Østjylland. Blandt andet Hærvejen og Østkystruten, der hver især måler flere hundrede kilometer.
På den måde er der god grobund for lange cykelture gennem Danmark – også på en børnevenlig facon. Line Wageners søn på 13 år, har været med på cykelferie siden 2013, da han var syv år.
I år 2015 var familien på en to måneder lang tur på i alt 1500 kilometer fra Basel i Schweiz til Budapest i Ungarn.
Læs også:
Det vigtige er ikke at overgøre distancen, når der er børn med, lyder familiens råd:
- Det er super vigtigt at være realistisk i forhold til dagsdistancer. Især når man cykler med børn. Det er langt bedre at vælge lidt for korte distancer end lidt for lange første gang, man skal afsted, siger Line Wagener.
Derudover handler det om ikke at pakke cyklen for tungt:
- Det kan blive rigtig træls på en cykelferie, hvis man har pakket cyklerne for tungt og har alt for meget bagage med. Det er den klassiske fejl folk begår første gang. Man behøver ikke ret meget.
- Hvis man skal afsted første gang, så kan man jo lave en tur, hvor man sover indenfor. Det betyder, at du ikke behøver at slæbe telt og liggeunderlag med. Så behøver du kun noget tøj, du kan cykle i, og du kan købe noget mad på vejen, siger Line Wagener.
I år skal familien cykle Limfjorden rundt i sommerferien. En tur på 620 kilometer.
Cykelferie for nybegyndere
Har du fået blod på tanden til en sommerferie på den tohjulede, kan de nationale cykelruter findes på Vejdirektoratets hjemmeside.
Nedenfor finder du Cyklistforbundets gode råd til cykelferie for nybegyndere:
Cykel
Vælg en cykel, der passer til turen. Fx er tynde racerdæk og kilometervis af grusvej en dårlig kombination. Du kan evt. starte med din almindelige cykel og på sigt investere i en rigtig turcykel. Du kan også låne dig frem. Det vigtigste er dog, at styr, saddel og højde er indstillet korrekt til dig, og at cyklen er tjekket og velsmurt fra start. Få evt. hjælp hos din cykelhandler.
Overnatning
Vil du være helt fri som fuglen i telt og sovepose - eller foretrækker du bløde hotelsenge? Du bestemmer selv! Telt, sovepose og liggeunderlag skal du vælge ud fra destination, årstid og vejrudsigt. Vælg et let telt til længere ture. Du kan også spare teltet væk og overnatte i shelters - eller du kan bo på vandrerhjem, bed & breakfast, kro eller hotel.
Bagage
Du kan spænde dine ting fast med elastikker og i kurve - men du kan også låne eller købe klassiske cykeltasker til bagagebæreren, som giver stabil kørsel selv med tung last. Du kan også vælge bikepacking-tasker, som spændes fast på selve stellet. Det er en genial løsning, hvis du skal cykle i meget ujævnt terræn. TIP: Du bliver glad for vandtætte tasker!
Tøj
Valget af tøj til turen behøver ikke være en videnskab, og det er ofte et meget individuelt punkt. En tommelfingerregel er, at tjekke vejrudsigten og pakke efter det. Tag kun et komplet sæt tøj med. Uld - fx den bløde merino - er rigtig godt til cykling: Det er selvrensende, åndbart og regulerer kropstemperaturen virkelig godt både i kulde og varme.
Væske
Det er vigtigt at have nok væske med, og sørg for at regne lidt frem: Hvor langt er dit næste stræk - har du vand nok til hele etapen? Der er ikke noget værre, end at løbe tør for væske. Kører du i befolkede områder, kan du ofte finde steder at ”tanke op”, men hav altid ekstra med. Sæt evt. flasken i en holder på stellet, så har du altid vand lige ved hånden.
Værktøj
Du behøver ikke at tage skruemaskinen og hele værktøjskassen med, men pak gerne de helt basale redskaber til at skifte slange, lappe, spænde skruer og møtrikker. Man kan få mange slags multisæt, men mindre kan gøre det. Fx Unbraco str. 4-5-6, dækjern, pumpe, lappegrej og en ekstra slange. Og husk en lygte. Det er smart hvis du fx punkterer efter solnedgang.
Spændebånd og strips
Det er en god ide, at tage spændebånd og strips med til at fæstne dit udstyr og fikse småting undervejs. Brug elastikker med kroge i enderne eller genbrugelige strips. Begge dele kan købes billigt i byggemarkeder.
Kogegrej
Hvis du har mod på det, er det er skønt at lave mad i det fri. Tag de mest basale køkkenting med - lån dig frem eller snup en gammel gryde og pande, du allerede har i køkkenet. Pak også bestik, en kniv og en ske til gryden. Laver du mad på bål, kan du med tre sten nemt bygge en lille holder, som gryden/panden kan stå på. Alternativt kan du investere i et lille gasapparat.
Håndsprit
Håndsprit behøver nok ingen nærmere præsentation, og er som bekendt den nemmeste og mest hygiejniske måde at få vasket hænder på, når man ikke lige har en håndvask og sæbe i nærheden. Fås i mange størrelser, men små tuber kan pakkes i lommer og hulrum, for at udnytte pladsen bedst.
Toiletpapir
Det man aldrig tænker på, men altid mangler. Så tag det med - enten som almindelige ruller eller som små pakker engangsservietter, der kan pakkes i bagagen mere fleksibelt rundt omkring.