Sundhedsordfører: Ændret vaccineplan kan gavne beboere på Sølund
Beboere på botilbuddet Landsbyen Sølund kan være blandt dem, der drager nytte af, at myndighederne har ændret i vaccineplanen og prioriteret vaccinering af grupper af socialt udsatte og visse personer med handicap.
Tirsdag er der blevet justeret i rækkefølgen på, hvem der vaccineres hvornår ifølge myndighedernes prioriterede vaccineplan.
Det betyder blandt andet, at mennesker med psykiske udfordringer eller kognitive lidelser kan vaccineres tidligere. De er nemlig rykket op i gruppe fem på listen, oplyser Social- og Indenrigsministeriet i en pressemeddelelse.
Det møder ros fra folketingsmedlem Kirsten Normann Andersen, der er valgt i Østjylland for SF.
- Vigtigt at vaccinere borgere, der er afhængige af hjælp
- Det er i den grad en rigtig god idé.
- Vi skal skynde os med at give vaccinen til de borgere, der ikke har mulighed for at isolere sig, og som er afhængige af at være tæt på andre og som samtidig er sårbare. Derfor er det en rigtig god idé at ændre vaccinestrategien, så man rykker de borgere op. Det er jeg meget tilfreds med, siger Kirsten Normann Andersen til TV2 ØSTJYLLAND.
Der har været debat om vaccineplanen, efter at TV2 ØSTJYLLAND tidligere kunne berette, at beboere og pårørende på Landsbyen Sølund, der er et bosted for svært udviklingshæmmede i Skanderborg Kommune, føler sig overset i prioriteringen af coronavacciner.
Bosteder for mennesker med fysisk og psykisk handicap var ikke nævnt specifikt i Sundhedsstyrelsens vaccineprioritering, der har i alt tolv punkter.
Forventer at beboere på Sølund rykkes frem
- Hvis de bliver ramt af smitte herude (på Sølund, red.), så vil de ikke være i stand til at forstå, hvad der sker omkring dem, sagde John Simonsen tidligere til TV2 ØSTJYLLAND.
Han er far til Stine, der er udviklingshæmmet, og medlem af bestyrelsen i pårørendeforeningen Landsbyen Sølund.
Kirsten Norman Andersen forventer, at netop beboere på Sølund også kommer frem i køen i forbindelse med en den nye prioritering:
- Ja det gør jeg. Og jeg håber oprigtigt, at det er sådan, jeg skal forstå det. Netop når vi taler beboerne på Sølund og på nogle af de andre institutioner, hvor vi har borgere med kognitive handicap, er det ret vigtigt, at vi er opmærksomme på, at det er svært at isolere sig selv i den situation.
- Måske kan man heller ikke helt forstå, at det er vigtigt, at man holder afstand til hinanden. Og vi skal altså undgå de her store smittekæder, som vi ser rundt omkring på institutioner lige nu, siger Kirsten Normann Andersen.