Svend Erik aflivede sine hjorte – nu svarer styrelse på kritikken
Fødevarestyrelsen kritiseres af både regeringen og en hjorteavler i sagen om øremærkning af hjorte på farme. Nu svarer Fødevarestyrelsen på kritikken.
Siden foråret har der hersket bekymring blandt landets hjorteavlere, der pludselig modtog en besked fra Fødevarestyrelsen om en ny EU-lovgivning, der krævede, at hjortene enten blev øremærket eller aflivet inden starten af det nye år.
Nu, et halvt år efter, oplyser Fødevarestyrelsen, at reglerne ikke skal tolkes helt så stramt, og at der kan søges dispensation for øremærkningen.
Slingrekursen har fået både hjorteavlere og fødevareordfører, Anders Kronborg (Soc. dem.) til at rette skarp kritik af Fødevarestyrelsen, fordi der allerede er hjorteavlere, der efter første udmelding, har aflivet deres dyr.
Fødevarestyrelsen er ærgerlige over, at der er nogle hjorteavlere, der allerede har valgt at aflive deres hjorte.
Styrelsen anerkender dog ikke, at de skulle have begået fejl i sagen.
- Selvfølgelig er det beklageligt. Vi har arbejdet på at finde en holdbar løsning indenfor reglerne. Det er rigtig ærgerligt, hvis nogle hjorteavlere har opgivet håbet og aflivet flere dyr, end de normalt ville gøre, siger Nikolaj Veje, direktør for Fødevarestyrelsen, til TV2 ØSTJYLLAND.
- Det er altid svært at sige, om der er begået fejl. Vi har virkelig lagt os i selen for at finde en løsning inden for rammerne, og det føler vi, at vi er nået i mål med nu.
Langsom proces
Slingrekursen fik mandag fødevareordfører Anders Kronborg (S) til at rette skarp kritik mod Fødevarestyrelsen:
- Det her kan vi ikke være tjent med. Det er ikke godt nok. Der skal en ordentlig afklaring på det her, og jeg vil gerne understrege, at det her ser vi med meget stor alvor på, sagde han til TV2 ØSTJYLLAND.
Nikolaj Veje fra Fødevarestyrelsen understreger, at de har brugt meget tid på det administrative.
Han anerkender, at det havde været en fordel, hvis de kunne have meldt klart ud tidligere, men at det skal ses i lyset af, at det er en forordning fra EU, der er kommet med kort frist.
- Der er ikke noget, jeg hellere ville end at have haft reglerne på plads tidligere. Vi har haft dialog med hjorteavlerne undervejs. Jeg ville gerne have haft, at vi kunne være lige så klar tidligere, som vi kan være nu.
- Jeg håber, at flest muligt vil ansøge om dispensation, og så at vi kan imødekomme flest mulig af de ansøgninger, siger han.
Har aflivet 80 procent af sin bestand
Én af de hjorteavlere, der nåede at opgive håbet inden rammerne kom på plads hos Fødevarestyrelsen, er Svend Erik Baadsgaard fra Norddjurs Kommune.
Efter 21 år som hjorteavler så han sig nødsaget til at aflive 80 procent af sin bestand, fordi han ikke mente at kunne efterleve de nye regler om øremærkning. Det er simpelthen ikke muligt at indfange de mange dyr, fortalte han tilbage i oktober.
Han mener, at udmeldingen fra Fødevarestyrelsen kommer alt for sent. Han har besluttet at lægge tilværelsen som hjorteavler bag sig:
- Det betyder, at jeg ikke har nogen hjortefarm mere. Vores farm bliver nedlagt, og så skal vi finde ud af at lave noget andet her. Vi kommer aldrig nogensinde til at kunne lave en hjortefarm som den her igen, siger Svend Erik Baadsgaard.
Direktøren for Fødevarestyrelsen regner dog ikke med, at der er mange, der - ligesom Svend Erik Baadsgaard - har opgivet håbet.
- Jeg håber dog ikke, at det er mange avlere, der har aflivet flere dyr end normalt, siger Nikolaj Veje.