Tårnhøje kornpriser: - Jeg har aldrig prøvet noget lignende

Høsten er gået i gang, og indtjeningen i år tegner til at blive rekordhøj. Men landmændenes udgifter er også steget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Samtidig med at det lune sommervejr er på vej tilbage, har landmænd overalt i Østjylland startet deres mejetærskere og er gået i gang med at høste. 

Steen Nørgård er landmand på en gård nord for Galten, og han er yderst tilfreds med årets høst.

- Vi har udsigt til en god uge med høstvejr, og kornet står godt med store kerner, og det giver rigtig godt. Så det er svært at være negativ som landmand, siger Steen Nørgård.

Større udbytte end sidste år

Årets ekstra gode hvedehøst kommer på et belejligt tidspunkt, da krigen i Ukraine har skudt efterspørgslen og dermed priserne på en lang række fødevarer i vejret – ikke mindst hveden på Steen Nørgårds marker.

Som jeg ser udbytterne lige nu, så høster vi ti procent mere i år end sidste år.
Christian Laursen, markedsdirektør for Danish Agro

- Det er jo steget til næsten dobbelte højder. Hvor vi ender, er næsten ikke til at vide, siger Steen Nørgård.

Markedsdirektør for Danish Agro Christian Laursen glæder sig også over den gode høst.

- Som jeg ser udbytterne lige nu, så høster vi ti procent mere i år end sidste år, og kornet er rigtig flot kvalitet, siger han.

Krigen har direkte indflydelse

Allerede inden krigen i Ukraine brød ud, lå hvedepriserne højt efter flere år med lav produktion, blandt andet grundet corona. 

Rusland og Ukraine er nogle af de helt store korneksportører, men det fik krigen og handelsrestriktioner sat en stopper for, og kornpriserne skød tidligere i år i vejret i løbet af de første måneder af krigen.

Priserne på korn suser op og ned i år.

Christian Laursen fortæller, at krigen påvirker landbruget i høj grad.

- Der er en ny dimension med den krise og krig, vi har i Ukraine, så i år har det en stor indflydelse og påvirker markedet meget. Det vil sige, at priserne suser op og ned i en hast, vi slet ikke er vant til at se, siger Christian Laursen og tilføjer:

- Jeg har aldrig prøvet noget lignende.

Men mens kornpriserne stiger, er priserne på næsten alt andet også steget, og det påvirker også landmændenes pengepunge.

- De ekstra indtægter, der kommer nu, vil selvfølgelig gå til landmanden, men de kommer også til at skulle dække en højere regning til diesel, gødning og generelt til de hjælpestoffer, der skal bruges på landbruget, siger Christian Laursen.

Landmændene skal senest den 20. august have høstet og sået efterafgrøder.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her