Vil have gjort noget drastisk ved forsikringer på huskøb

Nu blander forsikrings- og pensionsselskabernes organisation sig i debatten om ejerskifteforsikringer. De mener, at forsikringerne rammer skævt, og at der skal tænkes nyt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Forsikringsselskabernes brancheorganisation er utilfreds med de nuværende ejerskifteforsikringer. Underdirektør Pia Holm Steffensen vil gøre noget ved problemet.

Et hus fyldt med fugt og skimmel, og en ejerskifteforsikring, der ikke vil dække skaderne. Det er hverdagen for Zilla Raun i Langå.

- Til trods for at jeg er blevet rådgivet meget, står der ingen steder, at der er fugt og skimmel i huset. Jeg skulle have haft røntgensyn for at opdage det, siger Zilla Raun til TV2 Østjylland.

Og hun er langt fra den eneste, der har en uoverensstemmelse med sit forsikringsselskab.

Siden TV2 Østjylland torsdag fortalte historien om Zilla Raun, har flere østjyske borgere råbt op om lignende tilfælde med ejerskifteforsikringer, der ikke dækker, hvad de mener, er skjulte skader.

Løsningen er at lave en dækning, der er mere tydelig og med færre elastiske begreber
Pia Holm Steffensen, F&P

Forsikrings- og pensionsselskabernes brancheorganisation, F&P, har ligeledes udtrykt deres mening. Ifølge underdirektør Pia Holm Steffensen i F&P er det nemlig alt for uklart, hvad ejerskifteforsikringerne dækker, og hvad de ikke dækker. 

- Vi mener ikke, at ejerskifteforsikringerne, som de er nu, lever op til forbrugernes forventninger, og de føler helt sikkert, at deres retssikkerhed bliver krænket, siger hun til TV2 Østjylland.

Pia Holm Steffensen mener, at der skal findes en ny løsning på ejerskifteforsikringerne. Foto: F&P

Flere udfordringer

Der er ifølge underdirektøren flere udfordringer med de nuværende ejerskifteforsikringer. 

For det er nemlig ikke kun forbrugerne, der kommer i klemme, fortæller Pia Holm Steffensen. Også forsikringsselskaberne er udfordret.

I øjeblikket findes der nemlig kun seks forsikringsselskaber, der udbyder ejerskifteforsikringer, og det skaber ifølge Pia Holm Steffensen et konkurrencemæssigt problem.

- Hvis ikke vi skal ende i en situation, hvor der er endnu færre selskaber tilbage, der tilbyder ejerskifteforsikringer, skal der gøres noget drastisk, siger Pia Holm Steffensen.

Vi venter tålmodigt, men vi venter ikke hele eller halve år
Pia Holm Steffensen, F&P

For der er stadig behov for ejerskifteforsikringerne, mener hun. Kravene til dem skal blot skærpes, så flere oplever at få det, de har købt.

- Vi skal gøre forbrugerne mere interesserede i, hvad det er for en dækning, de køber, siger hun.

Ifølge F&P bliver der hvert år anmeldt knap 30.000 skader, men kun omtrent en tredjedel af dem bliver dækket.

Mange med samme problem

TV2 Østjylland har været i kontakt med en række østjyske borgere, der ligesom Zilla Raun har haft problemer med deres ejerskifteforsikringer.

De forskellige typer af skader, de mener, er skjulte, og som ifølge dem burde dækkes af ejerskifteforsikringen, er som følger:

  • Fugt i husets sokkel

  • Fugtskader i uisoleret ydervæg

  • Revner i tag og vandskader som følge af tagets skader

I flere af tilfældene er forsikringssagerne blevet afvist med samme begrundelse som Zilla Rauns. Nemlig at skaderne ifølge ejerskifteforsikringerne ikke er usædvanlige for husets alder.

Brug for en ny løsning

Derfor skal der gøres noget, mener Pia Holm Steffensen. For den nuværende ordning er ifølge hende ikke god nok.

F&P foreslår blandt andet at udskifte det nuværende skadebegreb, altså de lidt brede formuleringer, med et dækningsskema, hvor der helt tydeligt står, hvad forsikringen dækker og ikke dækker.

Samt at sælger betaler 75 procent af ejerskifteforsikringen i stedet for de nuværende 50 procent. Det vil ifølge F&P kunne frigive midler til eventuelt tilkøb af en udvidet dækning.

F&P's forslag til ny ordning

  • Udskiftning af det nuværende skadebegreb med et dækningsskema over skader, som forsikringen dækker og ikke dækker.

  • En ny basisdækning med dækningsskemaet i centrum og mulighed for, at selskaberne kan tilbyde udvidede dækninger.

  • Sælgers andel af forsikringspræmien stiger fra 50 procent til 75 procent for at frigøre købers midler til eventuelt tilkøb af udvidet dækning.

  • Etablering af forenklet eftersyn af ejerlejligheder, der skal give bedre mulighed for køb af ejerskifteforsikring ved handel med disse.

  • Udvikling af tilstandsrapporter i mere moderne og informativ retning.

  • Forhøjelse af bagatelgrænsen for skader fra 5.000 kr. til 15.000 kr.

Brancheorganisationens har sendt deres forslag videre til både Erhvervsministeriet og Justitsministeriet, og de håber, at ministerierne vil gå i dialog med dem om, hvordan fremtidens ejerskifteforsikringer skal se ud.

- Løsningen er at lave en dækning, der er mere tydelig og med færre elastiske begreber, siger Pia Holm Steffensen.

Og løsningen skal findes snarest muligt.

- Vi venter tålmodigt, men vi venter ikke hele eller halve år. Vi er klar til at drøfte løsningen med Erhvervsministeriet og Justitsministeriet.

Det er den til enhver tid fungerende justitsminister, der fastsætter reglerne for dækningsomfanget af ejerskifteforsikringer samt for, hvad forsikringsselskaberne skal skrive i den lovpligtige skriftlige beskrivelse af vilkårene for dækning. 

Det fremgår af "Bekendtgørelse af lov om forbrugerbeskyttelse ved erhvervelse af fast ejendom m.v."

Det har ikke været muligt at få et interview med justitsminister Peter Hummelgaard, men han skriver i et skriftligt svar til TV2 Østjylland:

- Jeg har for ganske nyligt modtaget forslagene fra Forsikring & Pension om ændring af den såkaldte huseftersynsordning, og jeg tager naturligvis de bekymringer, som Forsikring & Pension har, alvorligt. Jeg har derfor bedt mit embedsværk om at se nærmere på de enkelte forslag. Jeg synes, at det vil være naturligt, hvis der i den forbindelse også er en dialog med branchen om de uhensigtsmæssigheder, der peges på, og om årsagerne til disse, skriver Peter Hummelgaard (A).

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her