5 millioner haves - lokale ideer søges

Med en pulje på fem millioner kroner, leder NRGi nu igen efter spændende projekter, der kan udvikle de østjyske lokalsamfund

De har sat lys på Aarhus Domkirke, de har sat gang i udfasningen af plastic på Samsø og de har dyrket grøntsager uden jord. 

Østjylland er fyldt med Ole Opfinder-typer og andre kreative sjæle, som med en håndfuld støttekroner på lommen har sat gang i banebrydende projekter med stor betydning for lokalområderne - Og nu er der en ny portion penge i spil. 

Vil gøre ideer til virkelighed

Energiselskabet NRGi er klar med fjerde udgave af den såkaldte Værdipulje. Denne gang indeholder den fem millioner gode danske kroner, som er sat af til at gøre kreative og innovative projekter og ideer til virkelighed.

Du kan søge støtte til projekter der:

Ingen idé er for stor og ingen er for lille

Tre gange tidligere har NRGi undersøgt østjydernes evner til at komme op med interessante støtte-værdige projekter. Det har indtil videre resulteret i, at 64 ideer har modtaget en portion af puljen, og der er stor spredning i projekternes art.

Støtten er givet til så forskellige ting som jordløs dyrkning af grøntsager, over etablering af saunaklubben 'De Kolde Kaniner' på Endelave, til belysning på Aarhus Domkirke og tilsammen er der blevet støttet og realiseret projekter for 10 millioner kroner.

De penge vil jeg da gerne ha'

Sidste år fik Filips Sten- og Billedhuggeri i Horsens for eksempel 300.000 kroner til projektet 'Genbrugsgravsten.dk'. Og at støttekronerne har haft betydning, bekræftes ved en opringning til indehaveren Filip Møller.

 - Ahmen det er sindssygt godt. Jeg takker NRGi-puljen. Den har gjort, at min ideologi kan leve og vi på sigt kan gøre noget godt socialt og udvikle mindre Co2 og alt det der, siger han. 

Filip Møller blev opmærksom på Værdipuljen 'blandt alle fristelserne på nettet', som han formulerer det. Vi har 6 millioner kroner som vi gerne vil dele ud af, stod der.

 - Så tænkte jeg, helt naivt, at dem vil jeg da gerne ha'. Så jeg søgte 300.000 kroner. Og dem fik jeg, fortæller Filip Møller.

Realiseringen af en drøm

De 300.000 støttekroner er gået til at stifte fonden 'Restone', som netop har etableret sin bestyrelse, med advokat Børge Jørgensen fra Advokatgruppen som bestyrelsesformand. 

  - Og så har jeg også fængselspræst Jesper Birkler med, fortæller Filip Møller og forklarer: Det er vigtigt for mig, at der er en gejstlig ind over, det skal der være, når det handler om en ting som gravsten, mener jeg.

Sociale og miljømæssige perspektiver

quote Blandt stenhuggerfagfolk har nogle af de her sten nærmest diamant-status

Børge Jørgensen, Bestyrelsesformand, Fonden Restone

Grundkonceptet for 'Restone' handler om, at genanvende gravsten. I dag bliver gravsten fra sløjfede gravsteder smadret og brugt til eksempelvis vejbelægning. Nye sten købes ofte i Kina og Indien, så der er en anseelig miljømæssig besparelse ved at genbruge. Og så er der en faglig sidegevinst, forklarer bestyrelsesformanden:

  - Når man har med stenhuggerfagfolk at gøre, så er det altså interessant, for mig som lægmand, at observere, at de indimellem bliver helt ophidsede, når de støder på sten, som er hugget af særlige, svært tilgængelige stenarter, siger Børge Jørgensen. 

Værdipuljen er bare starten

For Filip Møller og de øvrige der har engageret sig i fonden 'Restone', er genbrug af gravsten kun starten. På længere sigt er drømmen, at udvikle en arbejdsplads for folk på kanten af arbejdsmarkedet, med udgangspunkt i stenene.

  - Det skal være noget socialøkonomisk. Noget med integration og måske noget der involverer fanger i de danske fængsler, drømmer Filip Møller.

Værdipuljen har givet et godt fundament

Men der er lang vej endnu. Selvom støtten fra Værdipuljen har været en uvurderlig start, mangler der stadig penge til både maskiner og drift.

  - Puljen har gjort, at vi har et fundament at starte ud fra, og der er ingen tvivl om, at det har åbnet døre. Vi har for eksempel lige indgået en fordelagtig aftale med lokalt entreprenørfirma om leje af plads- og lokalefaciliteter, fortæller Børge Jørgensen. Så ideen er begyndt at tage fart i Horsens.

Lokalt engagement belønnes

Og det er præcis lokalt engagement der skal til, mener energiselskabet bag Værdipuljen.

quote Ingen idé er for stor eller lille. Det væsentlige er, at man har en idé, der på nytænkende og innovativ vis udvikler et lokalområde til gavn for borgerne

Eva Ryberg, Bestyrelsesformand, NRGi

  - Hvis lokalområderne skal udvikles rigtigt, skal udviklingen drives af borgernes egne ideer. Som et af Østjyllands store forsyningsselskaber har vi både et ansvar og et ønske om at bidrage til, at de gode ideer føres ud i livet og skaber innovation i lokalsamfundene. Derfor håber vi, at østjyderne vil tage godt imod puljen og sende deres gode ideer vores vej, fortæller Eva Ryberg, der er Bestyrelsesformand for NRGi.

Værdiudvalget udvælger

Projekterne udvælges af et værdiudvalg, der består af to medlemmer fra NRGi’s bestyrelse samt to medlemmer fra repræsentantskabet. Værdiudvalget udpeges af NRGi´s bestyrelse.

Vil du vide om du kan kalde dig andelshaver i NRGi og dermed er berettiget til at søge støtte fra Værdipuljen, kan du finde oplysninger her: Er jeg andelshaver? 

 

20201031-132216-L-1920x1277we

Her er de fem nye danske risikoniveauer for coronavirus

Royal Denmark 01

19-årige fra Grenaa åbner online tøjsalg midt i coronatiden

68831D8A-B906-4C15-B772-C7684ACCB70B

Private firmaer tester for corona på 15 minutter

efterårsvejr

Trods skyer og morgentåge får vi en hæderlig afslutning på oktober

Magnus Heunicke

Regeringen klar med nyt corona-varslingssystem

def_thumb,50_percent

Forældre-forkælelse: Her kan mor se teater, mens barnet bliver passet