Barnløse vil gerne betale

Men antallet af sterilisationer styrtdykker

Aktiviteten på fertilitetsklinikker i Region Midtjylland er stort set uændret trods brugerbetaling, viser opgørelse. Til gengæld styrtdykker antallet af sterilisationer.

Et stort antal ufrivilligt barnløse danske par ønsker fortsat at få hjælp til at få børn, selv om der er indført brugerbetaling for behandling med kunstig befrugtning skriver Berlingske Tidende.

Antallet af inseminationer er faldet, men antallet af de noget dyrere IVF-behandlinger er stort set uændret. Til gengæld er der sket et drastisk fald i antallet af sterilisationer.

Det viser den første større opgørelse af udviklingen i aktiviteten på området, efter at der fra 1. januar blev indført den meget omdiskuterede brugerbetaling på mellem 2.000 og 30.000 kr. om året - afhængig af hvor omfattende behandling, der er nødvendig.

- Det meget dystre skræmmebillede, der har været tegnet af konsekvenserne, ser ud til at fortone sig, og det havde vi også forventet. Danmark har været et af de eneste lande med gratis behandling, men der fødes jo også masser af børn i lande, hvor man altid har skullet betale, siger Venstres sundhedsordfører Birgitte Josefsen til Berlingske.

Dramatisk fald

De første meldinger fra fertilitetsklinikkerne lød ellers, at der indtraf et dramatisk fald i antallet af behandlinger i kølvandet på brugerbetalingen. Fagfolk forudså ligeledes, at gebyret kunne komme til at betyde, at der ville blive født helt op til 1.000 færre børn om året i Danmark, hvor et stigende antal børn kommer til verden ved hjælp af fertilitetsbehandling. Men den frygt kan opgørelsen fra Region Midtjylland altså langtfra bekræfte.

I starten af året var alle klinikker i Danmark i gennemsnit 20 procent under niveau. Så er det muligt, at der er nogle klinikker, der er kommet op på det normale niveau lige nu, men det bliver svært at indhente det tab, vi havde i starten af året, siger formand for Dansk Fertilitetsselskab Karin Erb.

Opgørelsen fra Region Midtjylland viser til gengæld, at det ser ud til at få store konsekvenser for antallet af sterilisationer, at det nu koster ca. 8.000 kr. for mænd og ca. 11.000 for kvinder at få foretaget indgrebet. De seneste mange år har antallet af indgreb ligget på ca. 10.000 om året, men baseret på udviklingen i første halvår i år er der lagt op til

et fald på næsten 95 pct. for mænd og 63 pct. for kvinder. Dét er en beklagelig udvikling, mener man i Sex og Samfund.

- Sterilisation er en meget effektiv beskyttelse, og hvis man ikke finder en god og sikker alternativ metode, er der en fare for, at der kommer flere aborter og uønskede graviditeter. Brugerbetalingen bør revurderes,« siger generalsekretær Bjarne B. Christensen.

regionshospital Regionshospitalet Silkeborg sygehus hospital

Ny udmelding: Der er ikke sket brist i patientsikkerheden på Silkeborg Sygehus

def_thumb,50_percent

Nu hiver de skorstenen op af havnen

mundbind søren brostrøm

Her er Sundhedsstyrelsens dokumentation for, at mundbind virker

Udestue

Flemming har været coronasmittet og isoleret fra familien i fem uger

image00001

Den etbenede jyde cykler for fred

Vestre Landsret

38-årig idømmes forvaring for overgreb på østjysk tiårig