Forsker: Politikernes mange idéer presser folkeskolen

Man bør støtte folkeskolen, give den ro og bedre vilkår, mener Aarhus-forskeren Andreas Rasch-Christensen

Politikerne skal passe på med ikke at overbebyrde folkeskolen med forskellige forsøgsordninger og projekter, hvis de ønsker, at en presset folkeskole skal løse sine opgave. 

Det er vurderingen fra Andreas Rasch Christensen, der er forskningsleder ved VIA University College, efter at undervisningsminister Merete Riisager (LA) vil lave et forsøg med en ny skoletype.

- Helt grundlæggende skal man være opmærksom på, hvad man sætter i gang, og hvor stort pres det lægger på folkeskolerne. De er tæppebombet med forskellige projekter og eksperimenter lige for tiden, siger han.

Større selvbestemmelse

Ministerens nye skoletype skal give den enkelte skole større selvbestemmelse over skolens hverdag. Forsøget skal prøves i en skole i hver kommune, siger Merete Riisager til Berlingske.

Selve tanken om at give mere selvbestemmelse lokalt, modtager ros fra Andreas Rasch-Christensen. Ifølge ham er de enkelte skoler bedre i stand til at forstå, hvilke præmisser de har for at løse lokale problemer.

Vandring mod friskoler

Men han advarer også mod at skabe en skov af forsøg, som folkeskolen i en presset situation skal håndtere.

- I øjeblikket har vi en folkeskole, der er presset på mange fronter. Der er et væld af projekter og eksperimenter. Der en ny reform. Og i mange kommuner er der en vandring mod de frie skoler.

- Der er en folkeskole, der er under stort pres og kæmper for at fastholde elever. Man bør støtte den, give den ro og bedre vilkår. Og det gælder ikke kun en enkelt skole i hver kommune, siger han.

Guldsmede frygter røvere med mundbind

Guldsmede frygter røvere med mundbind

Byggeplads Aarhus Ø

Mere corona-kontrol med udenlandsk arbejdskraft

Silkeborg-træner Kent Nielsen må undvære tre coronaramte spillere i søndagens hjemmekamp mod Vendsyssel.

Coronavirus sender tre Silkeborg-spillere i isolation

image00001

Den etbenede jyde cykler for fred

Udestue

Flemming har været coronasmittet og isoleret fra familien i fem uger

Amalie Dalby

Mange danskere skammer sig over at få corona - 19-årig følte sig som 'et monster'