I chok over kræft-slagside

Læger forargede over forskelle

Beboerne i Region Midtjylland har ligesom borgerne i Nordjylland og Syddanmark langt dårligere chancer for at overleve lungekræft end beboerne i Hovedstaden.

Det viser den hidtil mest grundige kulegravning af området, og de markante forskelle på befolkningens overlevelsesmuligheder ikke bare chokerer, men også forarger landets læger.

- Så stor forskel i overlevelse er meget overraskende og helt uacceptabel, siger Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen.

- Det må sikres, at der arbejdes tæt sammen mellem de faglige miljøer i Danmark, og at der jævnligt gennemføres kvalitets-opfølgninger for at sikre ensartet og den fagligt bedste behandling, siger han.

Overlevelsen 20 pct. højere

En ny rapport fastslår, at overlevelsen for lungekræft i Region Hovedstaden er op til 20 procent højere end i Vestdanmark.

For kemo- og strålebehandling er der forskel på, hvor tidligt, hyppigt og udbredt behandlingerne gives.

Resultatet er, at patienter i Region Syddanmark, Midtjylland og Nordjylland har mellem 10 og 20 procent højere dødelighed end patienter i Hovedstaden.

- Desto hurtigere kræftpatienter bliver diagnosticeret og behandlingen bliver sat i gang, desto større chance er der for et godt resultat, siger Mads Koch Hansen.

- Derfor bør regionerne lære af hinanden og hurtigst muligt sørge for, at der i alle regioner tilbydes behandling af den bedste kvalitet, tilføjer han.

Er ude med riven

Også Kræftens Bekæmpelse er ude med riven over de markante forskelle i behandlingen på tværs af landet.

- Patienterne skal have samme gode behandling i hele landet. Alle lungekræftpatienter skal have del i de gode resultater, som er opnået i Region Hovedstaden, siger direktør Leif Vestergaard Pedersen.

Gudenaadalens Efterskole - Coronaudbrud

Stort smitteudbrud på østjysk efterskole: Flere elever i kø til coronatest

Eva Borchorst og Rabih Azad

Eva udfordrer Rabih i radikalt kampvalg: - Vi skal repræsenteres i hele kommunen

ny færgerute halmstad sverige grenaa stena line norddjurs

Færgefart i coronatid: Ny færgerute går langt bedre end forventet

Tequila og nogle typer håndsprits lugt kan forveksles

Derfor lugter håndsprit af tequila

Mette Pedersen Fødselsdepression

Mette frygtede at miste sin nyfødte søn: Efter 70 dage har hun fået hjælp

Genrebillede

Uenighed om vasketider førte til knytnæveslag