Mange cyklister bruger mobilen

Vi snakker, sms'er og tjekker Facebook

Vi har svært ved at lade mobiltelefonen blive i lommen, når vi bruger cyklen.

26 procent i Region Midtjylland har snakket i håndholdt mobiltelefon, mens de cyklede, mens 18 procent har tjekket Facebook eller sms'et.

Det viser en undersøgelse, som TNS Gallup har lavet for Gjensidig Forsikring.

Og det er et problem.

- Det er et problem, som vi bliver nødt til at tage seriøst. Når man bevæger sig ud i trafikken på sin cykel, skal man altså koncentrere sig om det, der er vigtigst. Og det er ikke telefonen, ligegyldigt hvor meget det klør i fingrene for at foretage et opkald, sende en sms eller tjekke de sociale medier. Vores undersøgelse viser tydeligt, hvor udbredt problemet er, når kun lidt mere end halvdelen ved, at det er ulovligt at bruge håndholdt telefon på cyklen, siger Kim Rud-Petersen, der er koncerndirektør i Nordic Gjensidige Forsikring, i en pressemeddelelse.

Se: Få cyklen forårsklar

Adspurgt om det er lovligt at bruge håndholdt telefon under kørsel på cykel svarer 58 procent nej, 34 procent ved det ikke, mens kun otte procent svarer ja.

En hånd på styret blikket på skærmen kan give problemer. Det kan kræve hurtige reaktioner at bevæge sig i trafikken, og det har man ikke, hvis ens blik er rettet på telefonen, siger Kim Rud-Petersen.

Det koster 1.000 kroner i bøde, hvis du bliver opdaget af politiet med en håndholdt telefon i brug på din cykel.

Og det er billigt sluppet, mener Kim Rud-Petersen.

- I det lys er 1.000 kroner billigt sluppet, men ikke alle er så heldige og må i stedet betale med skader på sig selv, sine ting eller på andre trafikanter, siger Per Rud-Petersen.

Mens der i Midtjylland er 26 procent af de adspurgte, der bruger håndholdt telefon på cyklen, så ligger landsgennemsnittet på 24 procent.

Undersøgelsen er foretaget blandt 1.151 respondenter.