Rådmand jubler over ny planlov

Ny aftale om planlov vækker jubel hos blandt andet formand for Teknik og Miljø i Aarhus.

Den nye aftale om planloven, der blev indgået torsdag på Christiansborg, bliver modtaget med begejstring i Aarhus. Nu må kommunen nemlig fortsætte med at tvinge private bygherrer til at også at bygge almene boliger, når de laver store boligprojekter.

- Jeg har svært ved at få armene ned, siger Kristian Würtz.

Den nye planlov sikrer, at kommunerne kan kræve op til 25 procent af nye boligprojekter skal opføres som almene boliger. En regel, som stod til at blive skrottet, men som alligevel ikke blev det.

- Det betyder, at det gode eksempel, der er blevet sat her i Risskov, og som vi har sat på Aarhus Ø, det kan vi også sætte, når vi skal bygge flere bydele i Aarhus.

Kristian Würtz (S), rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

Når det psykiatriske hospital flytter til Skejby, skal der bygges 1200 nye boliger i området. Omkring 200 af dem vil blive udlejet gennem boligforeninger i en forventning om, at det vil give lavere husleje i den del af boligerne.

 

- Vi har stor udfordring i Aarhus med at vi har rigtig mange sociale problemer koncentreret i nogle helt bestemte områder. Og meget stor velstand koncentreret i andre. Og det fungerer altså bedre i en by, når vi bor mere blandet, siger Kristian Würtz

Den nye planlov er en aftale mellem Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne.

- Vi risikerer, at byer som Aarhus knækker over på midten, og at det kun er dem med de tykkeste tegnebøger, der har råd til at bo på de fine steder i byen. Det skal vi undgå, fordi blandet byer er bedre byer, siger Jens Joel, folketingsmedlem for Socialdemokraterne

Men den nye 25 procents regel er ikke noget, man i Venstre er stolt af at have med i aftalen.

-Jeg har svært ved at få armene ned, siger Kristian Würtz.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at 24 procents reglen ikke er en, der groet i Venstres baghave. Og jeg er også rigtig ærgerlig over, at den står i den her aftale. Det her har været et stort ønske fra Socialdemokratiet, og derfor er vi blevet nødt til at give os på det her område, siger Britt Bager, folketingsmedlem fra Venstre.

Venstre jubler over kystnært byggeri

Til gengæld er Venstre rigtig godt tilfreds med at det nu er muligt for kommunerne at kunne bestemme mere over byggerier tæt på kysten. Så sent som onsdag kunne TV2 ØSTJYLLAND fortælle om en gruppe vinterbadere i Sondrup, der ikke måtte parkere en mobil sauna på en offentlig parkeringsplads om vinteren, fordi der kun er 70 meter til stranden.

Med den nye aftale bliver denne – og lignende sager om bygninger i kystområdet – skrottet.

 

 

- Personligt er jeg glad for, at kommunerne og borgerne får større frihed til at planlægge lokalt. Det kan være en kommune, der planlægge i strandbeskyttelseslinjen, men det kan også være en borger, der bor på sin egen private grund, som bare vil have lov til at sætte en terrasse eller gyngestativ op, siger Britt Bager. 

Læs aftalen mellem Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne. 

I klippet ovenover kan du se indslaget om den nye planlov.

Guldsmede frygter røvere med mundbind

Guldsmede frygter røvere med mundbind

Byggeplads Aarhus Ø

Mere corona-kontrol med udenlandsk arbejdskraft

Hornslet Skole pavillon

Ny skole på vej: Her er de mulige placeringer

Mundbind maske

Krav om mundbind udvides i dag: Butikkerne er forberedt

image00001

Den etbenede jyde cykler for fred

Udestue

Flemming har været coronasmittet og isoleret fra familien i fem uger