Smukfest: Gode råd til forældre

Hvordan kommer man bedst gennem fem dage med fest, musik og masser af øl?

Der er en uge til, at festlighederne for alvor skydes i gang i bøgeskoven i Skanderborg.

Det kan betyde bekymring blandt flere østjyske forældre, som måske sender deres teenager på festival for første gang.

Smukfest giver derfor gode råd til, hvordan man sammen med teenagerne bedst forbereder sig til festen. Forskning viser nemlig, at det har stor effekt at tage en snak med sine børn om alkohol.

Tal med dine børn

- Nogle tror, at regler og grænser får den modsatte effekt, men vi ved, at unge drikker mindre, hvis deres forældre sætter tydelige grænser for, hvornår de må drikke, og hvor meget det er ok at drikke, siger Kit Broholm, der er chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen, i en pressemeddelelse.

- Derfor er det vigtigt, at forældrene snakker med deres børn om alkohol, før de sender dem på festival.

Hun anbefaler, at man som forældre blandt andet taler med sit barn om, hvordan alkohol virker i forhold til risikoen for ulykker og uheld, og at når man er fuld, kan man komme til at gøre ting, man bagefter fortryder.

- Spørg også til, hvad dit barn gerne vil opnå på festivalen og snak om, hvilken indflydelse alkohol kan få på det. Fortæl, hvad din egen holdning er, siger Kit Broholm.

- Selv om det virker som om, de ikke lytter, så kan du være sikker på, at din mening betyder noget. På den måde har din teenager nogle vigtige normer i baghovedet, når han eller hun tager af sted.

Mindre druk - mere fest

Smukfest ønsker heller ikke, at de unges festival kun går op i druk. Derfor deltager festivalen i kampagnen Mindre druk - Mere fest, som Dansk Live og Sundhedsstyrelsen står bag.

Det betyder, at de unge på festivalpladsen bliver mødt af kampagnemateriale med kendte sangtekster, men hvor en del af bogstaverne mangler.

De halve sangtekster følges op af budskabet: Du oplever kun det halve, når du er helt væk.

- Festivalen sender med kampagnen et stærkt signal om, at de unge skal skrue ned for rusen og op for musikken, siger Jakob Brixvold, der er sekretariatschef i festivalernes og spillestedernes interesseorganisation Dansk Live.

- Helt konkret forsøger vi at hjælpe de unge ved, at barpersonalet er opmærksomme på at servere kildevand, hvis en ung åbenlyst ikke har godt af mere øl. Og så udleverer vi armbånd til dem over 18 år, så ingen derunder får serveret alkohol.

Smukfest finder sted i Skanderborg fra 5. til 9. august.

def_thumb,50_percent

Nu hiver de skorstenen op af havnen

mundbind søren brostrøm

Her er Sundhedsstyrelsens dokumentation for, at mundbind virker

Vestre Landsret

38-årig idømmes forvaring for overgreb på østjysk tiårig

Knust rude

Stenkaster knuser ruder i ly af natten: Politiet efterlyser vidner

Den 9. september 2020 brændte flygtningelejren Moria på den græske ø Lesbos.

Østjyske politikere: Vi er klar til at tage imod familier fra nedbrændt flygtningelejr

biograf

Biografer får en hjælpende hånd - men ikke den rigtige