Billeder af tænder hitter: Nu klares halvdelen af tandlægebesøg over telefon

Tandplejen i Randers har under coronakrisen opfordret forældre til at sende billeder af børnenes tænder før en eventuel tid. Det har fungeret så godt, at ordningen nu fortsætter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Halvdelen af henvendelserne til Tandplejen kan klares med et billede og en snak over telefonen, lyder den erfaring, som Randers Kommune under coronakrisen har draget. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Mæketænder, der ikke vil ud, selvom en ny er på vej, en flig der bliver slået af en fortand og skævt voksende tænder.

Der er mange grunde til, at forældre henvender sig til tandlægen. Og førhen har det næsten altid resulteret i en tidsbestilling.

Det har vist sig, at vi i halvdelen af tilfældene faktisk kan klare det ved at få et billede tilsendt og så tage en snak med forældrene over telefonen.
Lars Høvenhoff, leder af Tandplejen i Randers Kommune

Men under coronakrisen har man i Randers Kommune i stedet opfordret forældrene til at tage billeder af deres børns tænder. Et tiltag, der har vist sig som en stor succes for Tandplejen i Randers Kommune.

- Det har vist sig, at vi i halvdelen af tilfældene faktisk kan klare det ved at få et billede tilsendt og så tage en snak med forældrene over telefonen. Frem for at de kommer fysisk forbi klinikken, siger leder af Tandplejen i Randers Kommune, Lars Høvenhoff, til TV2 ØSTJYLLAND.

Ordningen har faktisk fungeret så godt, at man nu har valgt at fortsætte den fremadrettet.

Hanne Blaabjerg og Birthe Sørensen vurderer billeder af tænder. Foto: Tandplejen, Randers Kommune

Erfaring fra krisen kan bruges fremadrettet

Da coronakrisen lagde store dele af landet ned betød det også, at tandlægeklinikkerne i vid udstrækning lukkede ned for ikke akutte tider og konsultationer.

Med den billedkvalitet i forhold til lys og zoom, som moderne smartphones tilbyder i dag, så er det helt oplagt, at vi fortsætter ordningen fremadrettet
Lars Høvenhoff, leder af Tandplejen i Randers Kommune

Derfor var det nærliggende, at man kunne sortere en del af tidsbestillingerne fra i de tilfælde, hvor det var muligt at nøjes med et billede og en kort konsultation over telefonen.

- Det er vigtigt, at vi nu tager læringen fra coronakrisen med os videre. Med den billedkvalitet i forhold til lys og zoom, som moderne smartphones tilbyder i dag, så er det helt oplagt, at vi fortsætter ordningen fremadrettet, siger Lars Høvenhoff.

Huller før rokketænder

Når forældrene tilsender et billede af barnets tandsituation, vurderes det først af klinikassistenterne. Er de i tvivl om noget, kommer en tandlæge eller en tandplejer ind over.

Klinikassistent ved Tandplejen i Randers Kommune oplyser over for TV2 ØSTJYLAND, at man oplever stor tilfredshed med ordningen blandt forældrene.

- Det sparer forældrene for en masse tid i de tilfælde, hvor en tidsbestilling viser sig ikke at være nødvendig. Samtidig frigiver det ekstra tid til patienter af lidt højere sværhedsgrad, siger klinikassistent ved Tandplejen i Randers Kommune, Hanne Blaabjerg, til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

Det har fungeret rigtig godt, og det gør det langt nemmere for både os og forældrene
Hanne Blaabjerg, klinikassistent, Tandplejen i Randers Kommune

- Men vi laver stadig eftersyn og kontroller. Det skal vi gøre, og alt kan heller ikke klares over telefonen. Men det har fungeret rigtig godt, og det gør det langt nemmere for både os og forældrene.

Hvis man tydeligt kan se et hul, eller hvis barnet har smerter, afsætter man en tid på klinikken. Er der for eksempel tale om rokketænder, der ikke vil falde ud, bliver forældrene guidet over telefonen.

I de forløbne måneder har Tandplejen modtaget cirka tre billeder om dagen i gennemsnit.

Mere end 9 ud af 10 voksne mennesker har huller eller plastfyldninger i en eller flere tænder, viser tal fra Tandlægeforeningen. I fjerde afsnit af serien SLUT MED SLIK er journalist her hos TV2 ØSTJYLLAND, Michael Olesen, en tur til tandlæge. Han spiser, ligesom 4 ud af 10 voksne danskere, for meget sukker, og det kan få alvorlige konsekvenser for tænderne. Indslaget fra den 5. januar i år.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her