Forening frygter lukning inden for et år - én har allerede mistet jobbet
Foreningen SAM kigger muligvis ind i sit sidste år, da der - som tingene ser ud lige nu - ikke er flere penge til at drive den med overgangen til 2026.
En velgørende forening i Randers er ramt af økonomiske udfordringer, som den frygter, tager livet af den inden for et års tid.
Sker det, vil det på én eller anden måde påvirke hverdagen for de knap 300 borgere, der har gavn af den i dag.
Det er foreningen SAM, Sociale Aktiviteter og Motion, der hjælper folk som socialt udsatte, hjemløse og patienter fra psykiatrien med at komme ud i samfundet og deltage i alverdens aktiviteter, som frygter at måtte lukke, efter der er skåret ned for kommunens økonomiske tilskud til den.
Det fortæller Allan Madsen, der er koordinator i den 13 år gamle forening, til TV2 Østjylland.
SAM har tidligere været på budgettet i Randers Kommune, så den fik et årligt tilskud på 575.000 kroner. Dertil fik den i 2023 og 2024 via den såkaldte paragraf 18 under serviceloven et tilskud på 200.000 kroner.
Det gjorde det muligt at ansætte en kollega til Allan Madsen og at gennemføre endnu flere aktiviteter for de socialt udsatte. I snit 14 aktiviteter om ugen.
Nu er det imidlertid med budgetforliget for 2025-2028 blevet besluttet, at Randers Kommune skal spare penge - i alt 125 millioner, og det rammer bredt i hele kommunen - herunder foreningen SAM.
Forstå økonomien
Tidligere har foreningen SAM årligt fået 575.000 kroner via Randers Kommunes budgetforlig.
Derudover har den i 2023 og 2024 ansøgt om yderligere 200.000 kroner via servicelovens paragraf 18, som giver kommunens socialudvalg mulighed for at uddele penge til udvalgte foreninger.
I 2023 og 2024 har der med sammenlagt 775.000 kroner været råd til to ansatte frem for én, hvilket ifølge foreningen er nødvendigt med et stigende antal brugere.
I Randers Kommunes budgetforlig for 2025-2028 skal der spares flere steder - i alt 125 millioner, og derfor har byrådet fjernet foreningen SAM fra budgetforliget sammen med en række andre ting.
For 2025 er der forhåndstildelt 575.000, mens der skal søges på ny om de 200.000 kroner, ligesom alle andre foreninger skal søge om tilskud.
Fra 2026 er der pt. ingen finansiering af SAM.
Kilde: Foreningen SAM og Randers Kommune.
Det betyder, at SAM fra 2025 kun får penge nok til at aflønne Allan Madsen, og som det ser ud lige nu, er der slet ingen finansiering af SAM fra 1. januar 2026.
De 200.000 kroner, de eventuelt måtte kunne få via paragraf 18, rækker ikke langt, mener han.
Allan Madsens kollega, socialpædagog og koordinator Anne Greve, er allerede blevet afskediget og har sidste arbejdsdag 20. december.
- Jeg kommer til at stå helt alene med 300 borgere, hvoraf nogle kommer direkte fra et fængsel eller fra retspsykiatrisk afdeling, siger Allan Madsen og påpeger, at det ofte er en situation, hvor det er rart at være to personer om opgaven.
- Samtidig kan jeg konstatere, at der er stadigt flere brugere, der har behov for nogen som os, siger Allan Madsen.
Hvad frygter du i forhold til borgerne?
- At de ikke ved, hvor de skal gå hen. Jeg ved, at vi gør en stor forskel for de her mennesker, der ikke har ret mange andre steder at gå hen eller andre fællesskaber. Konsekvensen for dem er ensomhed.
Allan Madsen har talt med flere borgere, der har sagt direkte til ham, at de er bange for at ende med en indlæggelse på hospitalet eller i psykiatrien, hvis de mister det holdested, SAM er for dem.
Besparelsen betyder også, at der ikke bliver råd til en række aktiviteter som den årlige feriecamp, til at fortsætte med et cykelprojekt, hvor frivillige cykler med borgere fra handicapområdet, og til at udbygge et projekt, der har til formål at få flere udsatte borgere ind i det normale foreningsliv.
Hvad er SAM?
Foreningen Sociale Aktiviteter og Motion, SAM, er dannet i 2011.
Den tilbyder blandt andet sine brugere at deltage i gratis fitness, der skal forbedre deres sundhed, ligesom de har mulighed for at få et bad i ordentlige rammer.
Der tilbydes ridning, som er særligt populær blandt unge kvinder, der døjer med forskellige former for misbrug.
Og så er der mulighed for faste, ugentlige aktiviteter som svømning, fodbold, brætspil, petanque og bowling. Derudover arrangerer SAM udflugter, ture og førstehjælpskurser.
På sigt er målet, at de borgere, der deltager i aktiviteterne, oplever, at deres sundhed forbedres, og at de får lyst og mod på at udvikle deres sociale netværk udenfor foreningens rammer.
Kilde: Samforeningen.dk.
Håber på en fast finansieringsmodel
Ifølge Allan Madsen blev der tidligere på året under et byrådsmøde givet håndslag på, at pengene til SAM skulle findes ét eller andet sted i det kommunale budget.
Ikke via paragraf 18 men som en permanent løsning, hvor der var styr på finansieringen de kommende år.
Det kan man da også se, hvis man kigger på referatet fra byrådsmødet 17. juni 2024. Sagen blev behandlet under punkt 242, og her står der, at der skulle "udarbejdes en ny samarbejdsaftale mellem SAM-foreningen og Randers Kommune".
Den indstilling blev godkendt.
- Det er den beslutning, jeg nu håber på at holde politikerne op på. Det har altid været en kamp for os at drive vores forening, men med den udmelding havde jeg det klare indtryk, at der endelig var styr på økonomien, siger Allan Madsen.
Rosa Lykke Yde (S) er formand for socialudvalget i Randers Kommune.
Hun var med til det pågældende byrådsmøde, og det fremgår af referatet, at hun stemte for indstillingen om at få lavet en ny aftale mellem de to parter.
Torsdag sagde hun til TV2 Østjylland, at det i årevis har været kendt, at SAM er dybt afhængig af midlerne fra Randers Kommune, og at hun godt er bekendt med, at der er lavet en ny samarbejdsaftale.
Hun siger, at hun ikke er bekendt med, at der fulgte penge med aftalen.