Lyserød farveeksplosion skal stoppe svineri med tyggegummi
En gruppe unge har i samarbejde med en lokal kunstner lavet et kunstværk, der på en ny måde skal få folk til ikke at smide deres tyggegummi på jorden. Noget, der mange steder er et stort problem.
Busterminalen i Randers er i disse dage pyntet i alverdens lyserøde nuancer. Og selvom anledningen er festugen, så er budskabet mere alvorligt.
Der er nemlig tale om et kunstværk, der skal få folk til at tænke sig om en ekstra gang, fortæller Freja Birch, der går på uddannelsen FGU Østjylland og er en af kunstnerne bag.
- Det her er et tyggegummiprojekt, der skal vise folk, at man ikke bare skal smide det på jorden, men smide det i en skraldespand for at passe på miljøet. Det er også grunden til, at vi har valgt at bruge genbrugsmaterialer til det hele, siger hun.
Kunstværket måler 65 meter og er udover eleverne fra FGU Østjylland i Randers skabt i samarbejde med kunstneren Anni Holm, det kommunale affaldsprojekt Ren Randers og elever fra Korshøjskolens SFO.
- Så ideen med kunstværket er at skabe noget fokus på tyggegummi, men det er også at transportere folk ind i et andet univers, siger Anni Holm.
Quiz med brugt tyggegummi
Det univers er lyserødt med en smule grønt, og så havde det i anledning af festugeåbningen kager formet som tyggegummi.
Der er også lyserøde quizskilte, hvor man kan svare 'ja' eller 'nej' med sit tyggegummi, så det ikke havner på jorden og bliver til små, sorte plamager.
Sådan endte Lasse Engel Eriksens tyggegummi nogle gange før i tiden, hvis der ikke var en skraldespand, fortæller han.
- Jeg tror ikke, jeg har tænkt over, hvad det gør ved naturen, siger Lasse Engel Eriksen.
Men sådan er det ikke mere, forsikrer den unge mand.
- Nu tror jeg, at jeg vil tygge på det, til jeg finder en skraldespand, siger Lasse Engel Eriksen.
Stort problem
Problemet med tyggegummi er langt fra nyt, og mange kommuner kæmper en håbløs kamp mod det.
Udover at skæmme asfalt, beton og fliser kan det være farligt for dyr og tager adskillige år om at nedbryde.
Læs også:
I Randers Kommune har de hidtidige strategier ikke hjulpet, fortæller Nick Zimmermann (DF), formand for Miljø- og Teknikudvalget.
- Vi må jo bare sige, at det her med at gå og tage folk i nakken, når tyggegummiklatterne kommer, det har ikke hjulpet. Så nu har vi besluttet at prøve noget andet sjovt, og så håber vi, at det virker, siger han.
Kunstværket bliver hængende på busterminalen i en uge, og den unge kunstner Freja Birch håber, at det vil være en øjenåbner for de mange, der hver dag lægger vejen forbi.
- Det er et problem, vi ikke lægger mærke til, fordi det ligger under fødderne på os. Nu håber vi, at folk bliver opmærksomme på det og vælger at holde op, siger Freja Birch.