Nu kan Charlotte se sin mor igen - plejecentre skaber alternativ kontakt til pårørende
I Randers og Favrskov Kommune har flere plejecentre indført digital kontakt gennem Facetime mellem de ældre og pårørende, der ikke kan besøge deres ældre familiemedlemmer i denne tid.
Eftersom de fleste pårørende ikke kan besøge deres familiemedlemmer på plejehjemmene grundet covid-19, har Randers Kommune og Favrskov Kommune nu etableret en digital kontakt fra plejehjemmene til de pårørende.
Et af de steder er Plejecenter Tirsdalen i Randers, hvor der hver dag er afsat fast telefontid, hvor de ældre får hjælp til at facetime eller skype med familien.
- Jeg kan jo ikke bare tage over til min mor, når jeg har lyst, da hun er en af de sårbare, siger Charlotte Skriver til TV2 ØSTJYLLAND.
Hun er en af de pårørende, der har benyttet sig af tilbuddet og været i kontakt med sin 94-årige mor, som hun normalt besøger flere gange om ugen men i disse tider ikke har set i tre uger.
Da hendes mor døjer med hørelsen, taler de to ikke normalt i telefon. Derfor betyder personalets hjælp meget for Charlotte Skriver i disse tider, hvor den fysiske kontakt er begrænset.
- Det er fantastisk, at de har tid og overskud til det i alt det her. Til at tænke på at vi er nogle pårørende, der har brug for at se vores forældre.
Det visuelle gør en forskel
I Favrskov Kommune har det nye tilbud også givet Anette Storgaard mulighed for at se sin 87-årige mor Esther Storgaard, som hun normalt besøger to gange ugentligt.
- Jeg skal aftale et tidspunkt med personalet, logge ind på appen, som de har fortalt mig om, og så ringer de mig op. Så placerer de en tablet ved min mor, og så taler vi sammen.
Hun har ligesom Charlotte Skriver indtil videre prøvet det nye tiltag en enkelt gang.
Og ifølge dem begge gør det en stor forskel ikke blot at kunne høre men også at se deres mødre have det godt i en tid, hvor bekymringerne kan være mange.
- Det overraskede mig virkelig, hvor meget det gav mig. Det var rart og gjorde mig mere rolig at se, at hun havde det godt og var glad. Hun lagde mærke til, at jeg var der, siger Charlotte Skriver.
- Hun har en fornemmelse af, at det er lang tid siden, jeg har været der. Jeg har indtryk af, at hun også synes det er skægt, siger Anette Storgaard.
Tilbud for flere plejecentre
I Favrskov Kommune har Karin Juhl, der er velfærdsteknologikonsulent i kommunen, været med til at søsætte kontakten med de pårørende gennem app'en Appinux Care.
- Det har været et stort ønske fra både plejecentrene og de pårørende, så vi kan være med til at mindske det savn, alle føler lige nu. Det tager lidt tid at få medarbejdere og pårørende godt introduceret til denne mulighed, men det er givet godt ud i form af glæde og taknemmelighed hos borgere og pårørende. Medarbejderne på plejecentrene gør et stort stykke arbejde for at passe på borgerne og sikre en så normal hverdag som muligt i en svær tid, siger Karin Juhl i en pressemeddelelse fra Favrskov Kommune.
Med erfaringerne fra Anettes Storgaards samtale med sin mor er muligheden nu rullet ud til alle plejecentre i Favrskov Kommune.
- Det er supergodt, og jeg er glad for, at det er sat i gang. Jeg håber, at vi kan tale sammen et par gange om ugen, siger Anette Storgaard.
I Randers Kommune gælder tilbuddet indtil videre kun på Plejecenter Tirsdalen, der har sendt et brev ud til alle pårørende.
- Siden brevet blev sendt af sted, har der været stor efterspørgsel efter tilbuddet. Det er en god mulighed for både de ældre beboere og deres pårørende at holde kontakten via FaceTime, når de ikke kan mødes, som de plejer, siger Susanne Tvede, leder af plejecenter Tirsdalen, i en pressemeddelelse fra Randers Kommune.
Spørger man Charlotte Skriver, håber hun, at tilbuddet når ud til mange flere.
- Jeg synes, at mange andre skal have mulighed for det, da det er så givende. Det behøver ikke tage ret lang tid, fem minutter er fint.