Ny film skal modbevise fordomme om østjysk by

En ny kortfilm skal være med til at vise, at Randers er mere end regnskov og mokaï. Randers er kulisse for filmen, og mange af folkene bag og statister i filmen kommer selv fra byen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Kortfilmen 'Marble' udspringer af en stolthed over at være fra Randers. Filmen udkommer på TV2 Play til efteråret.

Lige nu er optagelserne til den nye kortfilm 'Marble' i fuld gang. Filmen skal udkomme på TV2 Play til efteråret, og den bliver både optaget i Randers og lavet af randrusianere.

- Det er måske lidt en rebelskhed eller en lyst til at vise, at Randers kan noget andet og ikke bare er det, som stereotyperne ligesom hedder, siger instruktøren på filmen, Sofie Rødtnes Markussen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun er selv fra Randers, og hun vil ved hjælp af sit store kendskab til byen give et mere retvisende billede af Randers, end dét, mange har i dag, fortæller hun.

Vi synes, det er vigtigt at have lokalsamfundet med ind over filmen.
Fie Emilie Jørgensen, produktionsleder på 'Marble'

Størstedelen af filmen foregår i og omkring Randers Naturcenter, men den vil også foregå ved nogle af de steder, der er mest karakteristiske for Randers - blandt andre Den Blå Bro og den gamle bydel.

Randrusianere foran kameraet

Udover instruktøren selv er en stor del af folkene bag skærmen også fra den østjyske by - ligesom flere af statisterne er fra Randers.

- Vi synes, det er vigtigt at have lokalsamfundet med ind over filmen. Så det er super fedt, at vi får folk fra Randers med også foran kameraet, så vi ikke kun er bag kameraet os fra Randers, siger Fie Emilie Jørgensen, der er produktionsleder på 'Marble' og fra Randers, til TV2 ØSTJYLLAND.

De fleste af de randrusianske statister er i børnehavealderen. Filmen handler nemlig om 5-årige Safa, der går i skovbørnehaven 'Månehuset'. Safa ser op til sin bedste ven Ludvig, som en dag viser hende sin hemmelige hule i skoven. Inde i et hult træ har han samlet en skat af stjålne sager fra børnehaven. Derfra tager det fart.

- Der er sådan et underliggende tema af skam og den dårlige samvittighed. Det her med det første uskyldige møde med at stjæle, og hvad det gør ved én. Så er der det venskab og loyalitet, der ligger nedenunder det, siger Sofie Rødtnes Markussen.

VIDEO: TV2 ØSTJYLLAND har været med bag kameraet til optagelserne på kortfilmen 'Marble'.

Børnene er både en gave og en ulempe

Den meget unge rollebesætning kræver både tålmodighed og tid.

Én af de voksne medvirkende i den 15 minutter lange film har i hvert fald erfaret, at det kan være en udfordring.

- Jeg spurgte en af drengene, om vi ikke lige skulle øve replikken. Så sagde han: 'Næ, det har jeg ikke lige lyst til', griner skuespilleren Martin Greis-Rosentahl.

- Vi gik i gang med at optage, og så sagde han ikke replikken. Han havde ikke lyst. Så måtte de jo afbryde, og vi måtte prøve igen. Og stille og roligt fik vi leget det frem, og det er også erfaringen her. Jo mere vi leger det frem, des bedre bliver det af det.

Instruktøren har haft lignende oplevelser med børnene.

- Det er svært at arbejde med børn, men til gengæld er det også en gave, når de bare er sig selv og autentiske. Det er både en gave og en ulempe kan man sige, siger Sofie Rødtnes Markussen.

Samarbejder med kommunen

Filmen foregår i alt på syv eller otte lokationer i Randers, og for at få det hele til at forløbe, som det skal, kræver det et godt samarbejde med kommunen.

- Vi har for eksempel en lokation, hvor vi skal lukke en hel gade af for biler, så der skal vi have tilladelse fra kommunen og sørge for, at der ikke er nogle biler på det givne tidspunkt, siger produktionslederen Fie Emilie Jørgensen.

Når alle optagelserne er klippet pænt sammen og klar til efteråret, håber instruktøren, at Randers som by på en eller anden måde har fået noget ud af det.

- Jeg håber, at det er en gensidig ting, hvor Randers og Randers Kommune har hjulpet mig lidt på vej i mine filmskaberdrømme og karriere, og at jeg måske kan give lidt tilbage ved at fortælle noget herfra og vise, hvad byen Randers egentligt kan, siger instruktøren Sofie Rødtnes Markussen.

Randers Kommune og Den Vestdanske Filmpulje er blandt hovedkræfterne bag projektet.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her