Chef om firma-julegaver, der er sparet væk: - Anerkendelse kan komme på mange måder
Dagtilbuddene i Randers Kommune sparer julegaverne væk til de ansatte. Pædagoger er frustreret over det manglende skulderklap.
Der skal spares på de kommunale budgetter i Randers Kommune, og det rammer nu også en årelang tradition: Julegaverne.
Ansatte i de fem dagtilbudsområder, altså primært pædagoger i børnehaver og vuggestuer - har fået en mail fra deres leder om, at gaverne er sparet væk.
- Politikerne har en forventning om, at ledelsen i Randers Kommune fortsat udviser en høj grad af budgetdisciplin og økonomisk ansvarlighed i forhold til indkøb m.m., står der i mailen.
- Derfor har DTL (dagtilbudsledelsen, red.) besluttet, at dagtilbuddet ikke giver julegaver i år til personalet. Denne beslutning er med begrundelse i, at DTL vil udvise rettidig omhu og sikre, at budgettet for 2024 vil være i overskud, står der videre i mailen, som TV2 Østjylland er kommet i besiddelse af.
Kan ikke fjerne følelsen
Der henvises til det stramme budgetår, som dagtilbuddene står i.
Én af de pædagoger, der ikke får en julegave i år, er Sarah Maltesen. Han arbejder i en vuggestue i Randers, hvor hun har været ansat i seks år.
- Jeg synes, det er tarveligt. For mit vedkommende handler det ikke så meget om selve gaven, men det er mere, at man helt oppefra bliver anerkendt for sit arbejde, siger hun.
TV2 Østjylland været i kontakt med flere ansatte i dagtilbuddene, der ligesom Sarah Maltesen ærgrer sig over, at julegaverne er sparet væk.
De slår alle på, at det ikke er gaven i sig selv, men anerkendelsen og skulderklappet, de kommer til at savne.
- Jeg kan sagtens se, at vi står i en svær situation, hvor der skal spares. Og logisk set giver det helt mening at fjerne julegaverne, men det fjerner ikke min følelse af at savne anerkendelse, siger Sarah Maltesen.
Undrer sig over forskelsbehandling
Andre undrer sig over, at beslutningen om at spare julegaverne væk er truffet decentralt hos dagtilbudslederne, og den er derfor ikke nødvendigvis gældende for andre faggrupper.
Med andre ord kan det sagtens være, at der stadig bliver givet gaver til de ansatte på plejehjem og skoler, men altså ikke i børnehaver og vuggestuer.
- Jeg er som sådan ligeglad med den julegave, men princippet i, at der er en faggruppe, der ikke får, og en anden der får - det er forskelsbehandling. Dér står jeg af, skriver én af pædagogerne til TV2 Østjylland.
At andre grupper stadig kan få julegaver, bekræfter dagtilbudschef Lars Lynghøj fra Randers Kommune.
- For år tilbage besluttede direktionen, at sådanne beslutninger træffes decentralt, og det er så en ledelsesbeslutning, om man vælger at give julegaver eller ej, siger han.
- Nogen vælger at give dem som personalepleje. Andre vælger at give personalepleje på en anden måde.
Randersmodellen 2.0
Randers Kommunes styringsmodel hedder 'Randersmodellen 2.0'. Herunder er der udpluk fra kommunens egen beskrivelse af modellen:
'Randers Kommunes model for styring og økonomisk decentralisering - Randersmodellen - blev vedtaget i 2006 som overordnet styringsmodel for Ny Randers Kommune.
Igennem årene er modellen blevet justeret, ligesom der forud for valgperioden 2022-2025 blev besluttet gennemført en revision af modellen. Resultatet af denne proces udgør en samlet beskrivelse af kommunens styringsmodel – vi kalder den "Randersmodellen 2.0".
Grundtanken i Randersmodellen er at give byrådet mulighed for at styre kommunen via aftaler med de enkelte aftaleenheder og samtidig give et vidt råderum til de decentrale kommunale ledere og medarbejdere.
Randersmodellen hviler på, at alle medarbejdere og ledere har viljen og lysten til at arbejde efter byrådets mål og rammer, at de er fornuftige og ansvarlige og har potentialet for at udvikle sig og bidrage til organisationens udvikling.
Dette grundlag afspejles derfor også i styringsmodellen, hvor den grundlæggende opbygning fra den oprindelige Randersmodel er fastholdt. Det indebærer, at styringen ikke bygger på stram detailstyring og kontrol, men derimod decentral opgavevaretagelse indenfor politisk fastsatte rammer.
Det centrale i modellen er, at byrådet indgår aftaler med samtlige arbejdspladser, herunder selvejende institutioner, afdelinger mv. – de såkaldte aftaleenheder. Det skyldes, at alle kommunens enheder hver især har en rolle i opfyldelsen af politisk fastsatte politikker og målsætninger.'
Kilde: Randers Kommune.
'Anerkendelse kan komme på mange måder'
Lars Lynghøj forstår godt, at beslutningen om at skære julegaverne væk kan opleves, som pædagogerne gør. Men dagtilbudschefen håber, at de kan se beslutningen i et større perspektiv.
- Vi er i en helt særlig økonomisk situation, og der har ledelsen vurderet, at det var et forkert signal at sende, at holde fast i gaverne. Jeg stoler trygt på, at ledelsen tager de rigtige beslutninger, og anerkendelse kan komme på mange måder, lyder det fra Lars Lynghøj.
Får du og dagtilbudslederne så heller ingen julegave i år?
- Det er en fælles vurdering på dagtilbudsområdet, at der ikke gives gaver, så heller ikke dagtilbudslederne får en gave. Jeg får heller ingen gave. Så der er ingen forskelsbehandling dér.
Fagforening forstår beslutningen
Beslutningen om at droppe gaverne vækker dog forståelse hos pædagogernes fagforening, BUPL.
- Jeg kan udmærket forstå, at personalet er ærgerlige og savner det skulderklap, som en gave er. Men der skal spares penge, og den her beslutning har en god signalværdi, siger Helle Andersen, der er fællestillidsrepræsentant for dagtilbudsområdet i Randers Kommune.
Hun forventer også et hårdt budgetår i 2025 for dagtilbuddene, og derfor kan hun godt se idéen i at spare julegaverne væk.
- De ansatte løber stærkt derude og kunne bruge en erkendtlighed, men man er nødt til at se det i et større perspektiv. Det er blevet indskærpet over for ledelserne, at der skal holdes ekstra hårdt for, siger Helle Andersen til TV2 Østjylland.