Regning efter jordskred stikker af: Frygter kæmpe beløb er tabt
Flere byrådspolitikere tvivler på, at det vil lykkes Randers Kommune at få penge fra håndteringen af jordskredet ved Nordic Waste hjem.
De havde allerede afsat 100 millioner kroner fra det kommunale budget. Mandag aften måtte byrådspolitikerne i Randers så skovle yderligere 150 millioner kroner oven i.
Det er udgifterne til jordskredet på Nordic Waste i Ølst, det drejer sig om.
Den samlede udgift for Randers Kommune beløber sig nu til 250 millioner kroner, og flere byrådspolitikere er kede af, at skatteborgernes penge skal gå til håndteringen af de mange tusinde ton jord.
- Jeg er ikke tryg ved, at vi overhovedet kan stå I en situation, hvor kommunen skal lægge så mange penge ud. Og jeg er bestemt heller ikke tryg ved, hvordan vi nogensinde lykkedes med at få dem hjem igen, siger SF’s Rosa Lykke Yde til TV2 Østjylland.
Byrådskollegaen fra den lokalpolitiske liste Østbroen, Erik Bo Andersen, betegner det som "en træls skal-opgave".
- Det er med hånden på ryggen, der er vel ikke rigtig andet at gøre. Og det er jo ikke engang sikkert, det slutter her, siger Erik Bo Andersen.
Også han frygter, at de mange millioner er tabt.
- I et konkursbo, hvor der ingen penge er, så bliver det voldsomt op ad bakke, siger han.
- Kan have kæmpestore konsekvenser
Randers borgmester Torben Hansen (S) har tidligere gjort det klart, at kommunen vil forsøge at hente pengene hjem hos ejerne af Nordic Waste.
- Vi skal selvfølgelig have hver eneste bøjede femøre tilbage, slog Torben Hansen fast i januar.
Men siden gik Nordic Waste konkurs, og når kassen er tom kan det selvsagt være svært at få penge derfra.
- Hvis ikke det kan lykkes at få konkursboet til at betale, eller staten, så er der kun borgerne i Randers, der kan betale, siger kommunalforsker Roger Buch.
Rosa Yde frygter, at det lige præcis er der, regningen ender.
- Det er klart, det kan have kæmpestore konsekvenser, hvis vi samlet set står tilbage med en stor udgift efterfølgende i Randers, det håber jeg virkelig ikke, siger hun.
Risikerer at projekter må sløjfes
Folketinget har tidligere afsat 205 millioner kroner til afværgeforanstaltninger, og Rosa Yde ser netop den vej i erkendelse af, at pengene bliver svære at finde i konkursboet.
- Så må Christiansborg hjælpe os. Ellers er det borgerne i Randers Kommune, som kommer til at betale, siger Rosa Yde.
Ender regningen i Randers, bliver det skatteborgerne, der må holde for, og det vil kunne mærkes, påpeger Roger Buch.
- Det er jo ikke sådan, at kommunen er ved at gå konkurs eller kommer til at gå konkurs, det er en umulighed. Men det man skal frygte er, at projekter, som ellers ville have været gennemført, kan forsvinde, hvis ikke regningen bliver dækket, siger han.