Satser stort på solenergi

Kommune får opført Danmarks største kommunalt ejede solcelleanlæg

Randers Kommune vil bygge Danmarks største kommunalt ejede solcelleanlæg. Det skal opføres på Søndermarkskolen og kan årligt producere 250.000 kwh - svarende til et gennemsnitligt strømforbrug for 55 parcelhuse.

Anlægget bliver et af i alt 19 nye solcelleanlæg, der skal opføres på kommunalt ejede bygninger.
 
- Randers Kommune tager dermed den gule førertrøje på. Som kommune skal vi gå foran og vise vejen i forhold til klimaudfordringerne. Det mener jeg, at vi nærmest er forpligtet til. Når det så oven i købet viser sig at være en god forretning, der også kan give penge i kommunekassen, så er det en win-win-situation, skriver formanden for Miljø- og Teknikudvalget, Kasper Fuhr Christensen i en pressemeddelelse.
 
En god forretning  
Investeringen i de mange solcelleanlæg finansieres ved hjælp af 30-årige lån. Da et anlæg tjener sig hjem over 11 år betyder det penge i kommunekassen - i anlæggets sidste mange leveår, skriver kommunen.
 
Når de nye solcelleanlæg står færdig sidst på året, bliver der i alt produceret strøm fra solen til et forbrug på en megawatt. Det svarer til 222 parcelhuses gennemsnitlige årlige strømforbrug.

- Det er dermed også noget, som batter i det samlede energiregnskab, mener Kasper Fuhr Christensen.

Han lægger i øvrigt vægt på det smarte i at skolerne under ferieperioder kan sætte den producerede energi i banken. Og når skolerne åbner efter ferien, kan energien til computere og lignende trækkes fra strøm-banken.
 
Opføres efter udbud 
Solcelleanlæggene bliver alle opført af forskellige el-virksomheder med ekspertise inden for området. Det store anlæg på Søndermarksskolen skal efter en netop afgjort udbudsrunde opføres af EL:CON, der er del af virksomheden NRGi. De kunne i det konkrete tilfælde levere til den billigste pris.
 
- Vi sælger to til tre solcelleanlæg om dagen for tiden. Og vi har oprettet en division, der alene arbejder med salg, projektering, og montering af solcelleanlæg. At skulle opføre et så stort anlæg er naturligvis noget vi er stolte over. Det viser at vi er med helt fremme, hvor de spænende ting sker, lyder det fra EL:CONs administrerende direktør, Claus Søgaard Poulsen i kommunens pressemeddelelse.
 
Elever får viden om solceller 
Anlægget på Søndermarkedsskolen får både web-logger og infoskærm, så det kan bruges aktivt i undervisningen. Det gør man allerede på eksempelvis Rismølleskolen.
 
- Når eleverne kører til skole, kan de se, at der er nogle sorte plader på taget. De har alle spurgt meget ivrigt efter, hvad det er for noget. Det inddrager vi i undervisningen ved blandt andet at kunne vise tal for, hvor meget energi anlægget producerer - og vise tal for hvor meget CO2, vi sparer miljøet for, fortæller fysiklærer Jesper Nielsen fra Rismølleskolen.
 
På kommunens klimaportal findes der en video, som blandt andet viser, hvordan skolen bruger solcellerne i undervisningen.

Rabih

Rabih genvalgt som spidskandidat for Radikale Venstre trods kampvalg

Sol skov efterår

Tæt på varmerekord mandag

Covid-19 Live:
Superliga

Coronakrisen breder sig hos superliganedrykker

Royal Denmark 01

19-årige fra Grenaa åbner online tøjsalg midt i coronatiden

68831D8A-B906-4C15-B772-C7684ACCB70B

Private firmaer tester for corona på 15 minutter

efterårsvejr

Trods skyer og morgentåge får vi en hæderlig afslutning på oktober