Politiker foreslår frivillig løsning med omstridt vaccine: - Vi mister mere ved at vente

Mens vaccinen fra AstraZeneca undersøges for alvorlige bivirkninger, skal det være frivilligt, om man vil lade sig vaccinere, foreslår regionrådspolitiker.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
AstraZeneca-vaccinen er midlertidigt sat på pause indtil 19. april.

Det skal være frivilligt, om man vil modtage vaccinen fra AstraZeneca.

I hvert fald, hvis det står til regionsrådsmedlem for Venstre i Region Midtjylland Jørgen Winther. Han er praktiserende læge og tidligere sundhedsordfører for Venstre.

Han mener, at mens sundhedsmyndighederne undersøger bivirkningerne ved den omstridte vaccine, skal det være muligt for dem, der vil, at få et stik med AstraZeneca.

- Jeg tror, at der er mange, der ikke er betænkelige og meget gerne vil have AstraZeneca-vaccinen. Jeg foreslår, at man giver dem muligheden for at få den, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Det forslag kommer han med, efter at pausen for AstraZeneca i torsdags blev forlænget, så den nu gælder frem til 19. april.

Mange lande bruger AstraZeneca

Den forlængede pause skyldes ifølge Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm, at man ’skal bruge mere tid til at komme til bunds i sagerne’.

I Norge fastholder man også vaccinepausen, mens man i mange andre lande har valgt at fortsætte vaccinationer med AstraZeneca.

Jørgen Winther er 75 år og siger gerne 'ja tak' til en vaccine fra AstraZeneca.

Både Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) og Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anbefaler fortsat brugen af vaccinen.

Netop derfor skal danskerne selv have lov at vælge, lyder det fra Jørgen Winther.

- Når millioner får den vaccine, hvorfor så ikke i Danmark?

Patientens eget ansvar

Han er selv 75 år og parat til at tage imod et stik med AstraZeneca-vaccinen, hvis han får tilbuddet.

- Jo hurtigere vi kan få vaccineret, jo hurtigere kan vi få gang i samfundet. Vi mister mere ved at vente end ved at få vaccineret flest mulige, siger Jørgen Winther.

Han er klar over, at der er en risiko forbundet med det, så længe vaccinen ikke officielt er godkendt i Danmark.

- Der er en risiko ved al medicin. Min vurdering er, at den er meget lille, siger Jørgen Winther.

Hvad hvis man senere finder ud af, at der er en sundhedsrisiko ved at vaccinere med AstraZeneca?

- Det er på patientens eget ansvar. Det er rimeligt at gå i gang med en vaccine, vi ved, forebygger rigtig godt.

Bakkes op af Venstre-profil

I Danmark er det sundhedsmyndighederne alene, der vurderer og beslutter, hvilke lægemidler, der skal anvendes i Danmark. Derfor er det almindeligvis ikke noget, politikerne har indflydelse på.

Jørgen Winther er klar over, at hans udmelding derfor er atypisk.

- Ja, det er et brud. Men det er særlige forhold lige nu, siger han.

Han er ikke den eneste, der mener, AstraZeneca-vaccinen skal være et frivilligt tilbud. På Facebook bakkes han op af blandt andre tidligere sundhedsminister Bertel Haarder (V).

- Hvorfor dog ikke tænke lidt liberalt og lade folk selv tage ansvar. Lad os få lov til at melde os frivilligt til vaccination med Astra Seneca, skrev Bertel Haarder på Facebook torsdag aften efter vaccinepausen blev forlænget. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her