Rasmus har flere diagnoser - men har fundet sin helt rigtige hylde
Rasmus Poulsen har i mange år arbejdet som buschauffør, selvom han har autisme og angst. Flere vælger at gå samme vej som ham.
Computeren kører på fuldt drøn, imens syv undulater pipper om kap i baggrunden. Når Rasmus Poulsen er hjemme, sidder han ofte foran computeren.
Han har infantil autisme og angst.
- Det betyder, at man er lidt anderledes end de andre, siger han.
Normalt er han ikke så glad for at være sammen med alt for mange mennesker, men når han sidder bag rattet i bussen fyldt med skoleelever, så er det, som om diagnoserne lidt forsvinder.
- Det kan være, jeg har lært at leve med det, eller fordi jeg har min faste plads, og de har deres, siger Rasmus Poulsen.
Læs også:
Han kender selv flere andre, som har autisme, og som har svært ved at komme ud i samfundet.
- Jeg kender rigtig mange, som ikke kommer ud overhovedet. Kun hvis de skal handle, og nogle gange får de folk til at handle for sig, siger Rasmus Poulsen.
Sværere at få en uddannelse og arbejde
Der er fire gange så stor risiko for at være uden job og uddannelse som ung, hvis du har et handicap. Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) fra april 2022.
Lige nu er rådet i gang med at undersøge, om der er nogle uddannelser og job, som er bedre til at favne unge med diagnoser.
- Det, vi kan se, er, at erhvervsuddannelserne er rigtig dygtige til det, siger Mie Dalskov Pihl, chef for registeranalyse hos Arbejdernes Erhvervsråd.
- Der er langt flere med ADHD og autisme, som har en erhvervsuddannelse end andre former for uddannelser, tilføjer hun.
Foreløbige tal viser også, at det særligt er blandt transportgruppen. Der er seks gange flere chaufføruddannede med en diagnose i forhold til andre erhverv blandt de 30-35-årige.
- Vi kan gøre det bedre, men der er nogle steder, hvor man er foran og er lykkedes med at inkludere nogle af de her unge med diagnoser i fagene, siger Mie Dalskov Pihl til TV2 ØSTJYLLAND.
Sådan har AE gjort:
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har trukket tal for de 10 uddannelser, hvor der er flest 30-35-årige som har en diagnose. Her viser tallene, at der er næsten tre gange så mange chaufføruddannede med en diagnose (6,6) i forhold til alle faglærte (2,2) med en erhvervskompetencegivende uddannelse.
Og seks gange så mange blandt alle 30-35-årige (1,2).
Det viser foreløbige tal, som AE har trukket for TV2 ØSTJYLLAND.
Det betyder ikke kun meget for de unge med diagnoser at få en uddannelse og job, men også for samfundsøkonomien.
- Det har en ret stor betydning. Det koster omkring 200.000 kroner om året, hvis man har en ung på uddannelseshjælp frem for at være i beskæftigelse, siger Mie Dalskov Pihl.
Lærer hver dag i bussen
Rasmus Poulsen er glad for, at han tog en uddannelse som buschauffør.
- Det var sjovt, det var hårdt, og det var det værd, siger han.
Han nyder jobbet og lærer også selv nyt, hver gang han sætter sig bag rattet.
- Jeg kan jo føle, at jeg får et indblik i, hvordan de normale mennesker er. Det er lidt som at gå i en slags skole for mig - selvom det er mig, der kører dem i skole, siger Rasmus Poulsen.