Brobisser vil genskabe historisk bro
En organisation i Skanderborg kæmper for at få en over 100 år gammel bro igennem en større skønhedsoperation.
Der bliver ikke lagt meget mærke til den, og de færreste kender dens navn.
Men Dagmarbroen i Skanderborg forbandt i gamle dage Slotsholmen og Skanderborg midtby på yndigste vis, og derfor skal broen nu igennem en større skønhedsoperation.
Det mener en pensioneret arkitekt og ingeniør fra byen, der står bag nonprofitorganisationen Dagmars Brobisser.
Organisationen, der har rundet 300 medlemmer, ønsker nu at genskabe broen i samme stil, som den så ud ved opførelsen i 1887. En renovering, der kommer til at koste mellem 10 og 12 millioner kroner.
Men det er intet problem for den pensionerede arkitekt Niels Henrik Petersen og ingeniør Torsten Klejn Mikkelsen, der har lagt mange timer i planlægningen.
- Selvfølgelig kan vi skaffe de penge, siger Torsten Klejn Mikkelsen til TV2 ØSTJYLLAND.
- Ellers stod vi ikke her, siger Niels Henrik Petersen.
Ifølge borgmester i Skanderborg, Frans Fischer, er det positivt for byen, at Dagmars Brobisser er opstået.
- Vi har brug for, at der er sådan nogle projekter, der fortæller DNA’et og den gamle kulturhistorie om, hvad det var for et sted, man engang kørte forbi her, fortæller han til TV2 ØSTJYLLAND.
Planen for Dagmarbroen er, at asfalten, der er lagt på broen, og som er fundamentet for vejen ovenpå, skal skrælles af, og de gamle brosten, der ligger under, derved blottes. I stedet skal der bygges en træbro.
Det mener Dagmars Brobisser for det første vil mindske hastigheden på vejen. Derudover vil det forskønne området ved Slotsholmen.
- Fortovet fjernes, og så skal der plantes grønt, så man får en forgrund, inden man ser udsigten, fortæller Niels Henrik Petersen.
Planen blev tirsdag fremlagt for en håndfuld skanderborgensiske politikere, men borgmester Frans Fischer mener dog ikke, at den slags penge lige er til at hive op af kommunekassen.
- Man skal kigge ind i hvilke fonde og erhvervsliv, der kan finde fornuft i at gå ind i det her, og hvad man kan gøre gennem frivillighed, fortæller han til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- Og så kommer spørgsmålet om, hvor meget kommunen skal byde ind med. Jeg tror på, at vi i fællesskab kan finde en løsning, der kan løfte denne her opgave.