Bryghus udvider massivt: - Vi vil gerne bringe glæde
Skanderborg Bryghus kan ikke levere nok øl - nu udvider bryggeriet
- Vi har været drevet det som et frivilligt bryghus, men den store succes har betydet, at vi ikke kan levere varen. Det er et klassisk kapacitetsproblem.
Lars Kromand er direktør i Skanderborg Bryghus. Han er også frivillig i Skanderborg Bryghus. Fælles for de to titler er, at de indtil videre er ulønnede.
Lars er en af cirka 75 frivillige, der har gjort Skanderborg Bryghus til en større succes, end de nogensinde havde regnet med.
Det betyder, at bryghuset på Danmarksvej i Skanderborg nu er fysisk begrænset i forhold til, hvad de frivillige kan levere.
- Vi producerer i øjeblikket 3000 liter om ugen. Det dækker ingenting i forhold til den efterspørgsel der er, siger Lars Kromand til TV2 ØSTJYLLAND.
Han og de andre frivillige har derfor bestemt sig for at udvide bryggeriet - og samtidig indføre en mere professionel tilgang til foretagendet.
- Vi har erfaret, at det frivillige koncept kan bære til en vis grænse. Når du kommer op i en vis størrelse, så kræver det, at man som minimum har både frivillige og ansatte, siger Lars Kromand til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- Der er allerede fire mand fastansat nu, men vi håber på, at når vi er oppe i fuld produktion, så skal vi gerne have 14 ansatte.
I forbindelse med udvidelsen er der opført en ny bygning, som bliver et 'working showroom'.
- Det bliver et sted, hvor man kan komme og se, hvordan det virker i praksis, lyder det fra direktør Lars Kromand.
Med de nye faciliteter kommer Skanderborg Bryghus til at kunne lave 4000 liter øl ad gangen i stedet for de nuværende 1000 liter.
- Vores produktion bliver mangedoblet, men principperne i produktionen er det samme. Vi vil stadigvæk brygge øl på malt, og vi kommer stadigvæk til at være et mikrobryggeri, siger Lars Kromand.
Selv om bryggeriet nu går ind i en ny 'tidsalder', er det ikke ensbetydende med, at de frivillige er overflødige.
- Det er et helt fantastisk socialt netværk, og vi ville være meget ked af at sige farvel til det netværk. Her får man lov til at bruge sine hænder og se et resultatet bagefter. Der er kvinder blandt de frivillige, men de fleste frivillige er mænd, og mænd kan typisk godt lide øl, siger Lars Kromand til TV2 ØSTJYLLAND.
Han kan pege på flere faktorer til, at Skanderborg Bryghus er blevet til så stort et hit, at man nu er nødt til at udvide voldsomt for at følge med efterspørgslen.
- Det er en vanvidsudvikling. Markedet for specialøl har ændret sig radikalt inden for de seneste fem år, og den bølge er vi røget ind i. Der har tilsyneladende været et vakuum på markedet, som vi har udfyldt, og så har vi fået en helt ekstrem opbakning fra de lokale, siger Lars Kromand.
Det forventes, at den nye, større produktion kan starte omkring nytår. Bryghuset vil fortsat holde åbent for offentligheden tirsdag og fredag aften
- Vi bruger rene varer til at producere vores øl. Vi har ikke en speciel agenda med det, vi laver. Vi vil gerne bringe glæde hos de mennesker, der drikker vores øl, lyder det Lars Kromand.
Skanderborg Bryghus åbnede i 2015. Bryghusets signatur-øl hedder 8660 (skrevet på to linjer med et komma mellem 6 og 0).