Landsby ramt af større PFAS-forurening
Der er opdaget en større forurening med PFAS ved en lille landsby.
Der er farlige stoffer i jorden ved Søballe nær Galten.
Det meddeler Region Midtjylland.
Det er en tidligere losseplads, der angiveligt er skyld i, at jorden i dag er forurenet med fluorstofferne PFAS. Ifølge regionen handler det især om et område, der er brugt til tæppeaffald.
PFAS er brugt til mange gulvtæpper, fordi det blandt andet hjælper tæpperne med at blive vand- og smudsafvisende.
Området ved Søballe er en af fire større forureninger, som Region Midtjylland har udpeget og sat på sin såkaldte aktivitetsliste for 2023.
PFAS er i de seneste år kommet mere og mere frem i den offentlige debat, især efter der blev fundet for høje mængder i blodet på folk, der havde spist kød fra en lokal mark ved Korsør.
Her havde køer græsset på et område, hvor brandskum - der indeholdt PFAS - fra en øvelsesplads havde forurenet jorden. Den forurening gik videre i græsset, i kvæget og siden i de mennesker, der spiste kødet.
Region Midtjylland har igangsat en stor kortlægningsproces, der skal afdække, hvor der er eller potentielt kan være forurening med PFAS. I 2023 er der afsat 45,6 millioner kroner til indsatsen mod jordforurening, og det er ikke alle kendte problemer, der kan løses.
- Inden for jordforurening står opgaverne i kø for at blive løst. Sådan har det altid været, og nu har vi også PFAS med i ligningen. Så det er vigtigt, at vi får fordelt pengene, så vi både kommer videre med kortlægning af forurening og kommer videre med at rydde op, de steder, hvor forurening fx truer et lokalområdes drikkevandsressourcer, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).
De ting, der for flere årtier siden, er smidt i jorden i Søballe, ligger stadig dernede, og nogle er støbt ind i beton.
Det er endnu uklart, om der skal foregå en regulær oprensning af området i Søballe. Det fortæller Morten Bondgaard, kontorchef i Jordforurening i Region Midtjylland.
Først skal en grundig undersøgelse afdække, hvor udbredt forureningen er, og om den udgør en risiko for drikkevandet i området. Det afgøres blandt andet af de geologiske forhold, såsom lerlag under jorden.
Udgør forureningen en risiko for drikkevandet, er der flere forskellige tiltag, man kan gribe til, men som også koster en del. Det vil eksempelvis være omkostningstungt at skulle grave hele området op.