Smukfest fylder kirken: Festivalgæster vil tale om skilsmisser, ensomhed og savn
Lige uden for Smukfests flisbelagte stræder ligger slotskirken og troner over bøgeskovens fest. Og selvom kontrasten er stor, vælger mange at tage et smut forbi den gamle kirke.
Der er stor forskel på at ligge på knæ foran kirkealteret en søndag morgen og på at hælde vodka-juice i svælget flere dage i træk inden for festivalens høje hegn.
Men lige i udkanten ligger Skanderborg Slotskirke og troner over strabadserne, der de sidste 43 år har fundet sted i det tidlige august.
Og selvom festivalens ånd ligger noget fjernt fra de ti bud, danner der sig nærmest kø foran kobberspirkirken fra 1572.
Foran står sognepræst Heidi Torp i sin præstekjole sammen med flere frivillige og tager imod festivalgæster fra nær og fjern.
- Vi kan se, at antallet af gæster i hvert fald er fordoblet i forhold til de andre år, vi har haft dørene åbne, siger hun.
Følelsernes holdeplads
Hvad der er årsagen til den stigende interesse for den ældre kirke, er svær at støve op, men sognepræsten peger på, at coronatiden måske har sat gang i nogle tanker.
- Nogle kommer med store spørgsmål, især lidt senere på dagen, hvor man jo gerne bliver klogere og klogere. Og om aftenen og især om natten er det mennesker, der har brug for en snak og har brug for at komme ind i kirken og få noget ro, siger Heidi Torp.
- Det er meget kontrastfyldt at komme fra festivalens larm, musik og 70.000 mennesker, og så træder du ind i stilheden med lys i massevis. Det gør et eller andet - folk bliver bevægede af det. Det er følelsernes holdeplads at træde derind.
Hvad festivalgæsterne ønsker at snakke med kirkens folk om, kan nærmest være hvad som helst, fortæller sognepræsten. Det kan være en skilsmisse, der trænger sig på, én man har mistet, man savner den dag, eller at man føler sig ensom midt i menneskemængden.
- Jeg synes, vi ligger helt perfekt. Vi er simpelthen så heldige, at vi ligger så tæt op ad Smukfest. Livet er jo begge dele, og det skal ikke kun være bøn, stilhed og stilstand. Der skal også være fest, liv og glade dage, siger Heidi Torp.
Også kirke- og kulturmedarbejder ved Skanderborg Slotskirke Hanne Ortvad-Larsen er begejstret for det stigende antal besøgende i kirken. Men også tilgangen til kirkens tilstedeværelse kan der mærkes forskel på, mener hun.
- Der er stort set ikke er nogen negative kommentarer mere. Der er en meget positiv indstilling overfor kirken, siger hun, mens sognepræst Heidi Torp uddyber:
- Tidligere kunne folk godt finde på at sige, 'nå, hvad laver I her, kan I ikke gå hjem'. Men det hører vi meget sjældent nu.
Skanderborg Slotskirke har haft arrangementer som natkirke, samtalesofa, skattejagt og fodvask, men festivalen lakker nu mod sin ende, og kirkens bænke forventes at bære færre berusede gæster fra på mandag.