Eventyreren Rasmus tog kontroversiel samling med hjem – nu får den nyt liv
I dag anses flere af de genstande, den lokale globetrotter Rasmus Havmøller fra Ebeltoft tog med hjem til sin samling, for politisk ukorrekte.
Som ung mand forlod Rasmus Havmøller i 1914 Ebeltoft for at opleve verden. Da han næsten 20 år senere vendte hjem, havde han en kontroversiel samling med i bagagen.
De mange år havde han brugt i Siam – det gamle Thailand – hvor han blandt andet gjorde sig som storvildtjæger og ivrig samler. Og det er de genstande, der senere blev grundlaget for en stor samling på Museum Østjylland i Ebeltoft.
Den har fået navnet Siamesisk Samling, og selvom man kunne fristes til at tro det, har den intet med siamesiske tvillinger at gøre.
Den indeholder derimod alt fra jagttrofæer af udryddede og nulevende dyr til porcelæn, fortæller museumsinspektør Lea Glerup Møller.
- Som en særlig ting for Rasmus Havmøllers samling, så er der rigtig mange ting, der i dag ville regnes for politisk ukorrekte. Blandt andet et tigerkranie, hvor kæberne er spændt op, og der er lagt sølv ind, som man bruger til askebæger. Det ville man nok ikke gøre i dag, siger hun.
Derudover har globetrotteren selv stået for at udstoppe dyrene i samlingen, og det har ifølge museumsinspektøren givet "et mildest talt spændende udtryk". Et af dyrene har han blandt andet udstoppet med lidt hjælp fra en solbrille.
Udstillingen har været gemt af vejen i de seneste tre år, men nu skal den snart frem i lyset.
En tragisk død
Rasmus Havmøller blev uddannet skovfoged, og efter et kursus i tropeskovbrug tog han som 24-årig med virksomheden ØK til Siam. Her forelskede han sig ikke bare i kulturen, men også i en lokal høvdingedatter ved navn Nang Boon Sri.
Sammen fik parret fem børn, og hun fulgte med ham til Danmark i 1933, hvor danskeren var blevet meget syg af malaria. Tilbage i sit hjemland byggede han huset Lille Siam i thailandsk stil.
Han nåede dog ikke at leve mange år i Danmark. Kun 50 år gammel døde Rasmus Havmøller en tragisk død. I en febervildelse gik han formentlig ud for at blive kølet ned i havet, hvor han i stedet endte med at drukne, fortæller museumsinspektøren.
Inden sin død havde han tilbudt sin samling, der består af hundredvis af genstande, til det daværende Ebeltoft Museum. Den hjemvendte opdagelsesrejsende var selv med til at sætte den op i 1940, og det har man i dag valgt at være tro mod.
Ambassadør kommer forbi
Indtil for tre år siden stod Siamesiske Samling i Ebeltoft derfor stort set, som ophavsmanden Rasmus Havmøller selv havde sat den op.
Siden da har den dog været lukket på grund af renovering, men det varer ikke længe, før man kan se den lokale globetrotters samling igen.
Ved hjælp af billeder fra den tidligere udstilling bliver den genskabt i samme stil.
Samlingen forventes at genåbne den 6. maj i år, hvor Thailands ambassadør i Danmark kommer som særlig inviteret gæst og klipper snoren over.
Derefter kan alle fremover besøge stedet gratis.
Se hele indslaget om den særprægede samling og dens skaber her: