Heste blev lukket ud i dyrepark: Avls-samarbejde sikrede arten

Tre przewalski-heste er for nylig blevet en del af bestanden ved Skandinavisk Dyrepark

I fredags kunne besøgende i Skandinavisk Dyrepark på Djursland for første gang møde parkens nye beboere, tre vildheste af arten przewalski-heste.

- Vi åbnede i fredags, og vi var ret spændt på, hvad vores gæster vil sige til, at vi nu har fået sådan et par heste i stedet for de rensdyr, vi har haft. De har taget rigtig godt imod dem, siger biolog ved Skandinavisk Dyrepark Sashia Lindhøj Jakobsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Hestearten har egentlig hjemme på stepperne i Mongoliet, og det kan derfor virke lidt sjovt, at hesten nu er at finde i Skandinavisk Dyrepark. Men det er der en helt særlig grund til, fortæller Sashia Lindhøj Jakobsen.

- Det er måske lidt underligt, at vi har en asiatisk hest gående, når vi er Skandinavisk Dyrepark, og vores dyr ellers hører til i Skandinavien. Men den er her altså som repræsentant for de vildheste, der engang har levet her i Danmark. 

VIDEO: Biolog Sashia Lindhøj Jakobsen er begejstret for, at det gennem avlssamarbejde er lykkedes at sætte vildhestene ud i det fri igen. 

Blev reddet af avlssamarbejde

I dag lever der cirka 400 przewalski-heste i Mongoliet, men i 1969 uddøde hesten faktisk i naturen.

Det er kun på grund af enkelte eksemplarer, der levede rundt om i zoologiske haver og et omfattende avlssamarbejde, at hesten nu igen er at finde i naturen.

- Langt de fleste af de dyr, der er i det her avlssamarbejde, er der jo faktisk for at sikre, at dyrene i fangenskab har det godt, og at de er sunde og raske, og at der ikke forekommer indavl. Men at der så lige er en art som den her przewalski-hest, som man kan sætte ud i naturen igen. Det er jo bare toppen af kransekagen, at man også kan få lov til at være en del af det, siger Sashia Lindhøj Jakobsen.

Tre przewalski-heste er for nylig blevet en del af bestanden ved Skandinavisk Dyrepark.
Tre przewalski-heste er for nylig blevet en del af bestanden ved Skandinavisk Dyrepark.

Smider pelsen

De besøgende i parken har nok kigget en ekstra gang, da de så de nye heste. De er nemlig i øjeblikket ekstra pjuskede.

Det er fordi, at hestene i øjeblikket er i gang med at smide deres vinterpels, der gør, at de kan holde varmen i den ekstreme kulde, der opstår om vinteren i deres naturlige omgivelser i Asien.

- Når vi kigger på vores heste her i starten af sæsonen, så ligner de mest nogle lidt forhutlede ponyer. Men det er altså fordi, de har vinterpels, som de skal have smidt, inden sommeren rigtig går i gang, siger Sashia Lindhøj Jakobsen.

Guldsmede frygter røvere med mundbind

Guldsmede frygter røvere med mundbind

regionshospital Regionshospitalet Silkeborg sygehus hospital

Ny udmelding: Der er ikke sket brist i patientsikkerheden på Silkeborg Sygehus

corona test podning

Mange danskere skammer sig over at få corona - 19-årig følte sig som 'et monster'

COVID-19 LIVE
Mundbind

Fejl hindrer folk i at se deres coronasvar på sundhed.dk

mundbind søren brostrøm

Her er Sundhedsstyrelsens dokumentation for, at mundbind virker

havbrug

Ny udvikling i sag om millionsvindel: Miljøordfører vil have bedre kontrol med havbrug