PTSD-ramt krigsveteran bag bombetrusler mod Aarhus Lufthavn

- Jeg var ærgerlig over min behandling i militærpsykiatrien, forklarede krigsveteran i retten. Han lider af posttraumatisk stress og er tiltalt for bombetrusler

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

"Aarhus Lufthavn bliver ramt af en bombespringning i dag."

Sådan lød en bombetrussel mod Aarhus Lufthavn 17. oktober sidste år, som betød, at lufthavnen blev evakueret og var lukket i flere timer.

Yderligere 17 bombetrusler blev sendt af sted den dag.

En 31-årig krigsveteran erkendte i Retten i Næstved onsdag, at han sendte de mange mails, men han nægtede sig skyldig i trusler, da han ikke mener, at beskederne kunne fremkalde frygt.

I retten forklarede manden, der havde sat sit lange år op i en knold, at han har været udsendt til Afghanistan i 2008 og lider posttraumatisk stress (PTSD). Han har også følt sig overvåget af PET.

- Jeg havde det, som jeg har haft det i mange år - trist til mode og ærgerlig over den måde, jeg er blevet behandlet på i militærpsykiatrien.

- Jeg skrev dem (mailsene, red.) på grund af den måde, jeg var blevet behandlet på i militærpsykiatrien og af politiet. Det var for at få noget til at ske i min sag og gøre opmærksom på min sag, sagde den 31-årige.

Ifølge ham skyldes den posttraumatiske stress især, at han i 2010, efter at have været udsendt to gange, så et tv-indslag om alternative teorier om terrorangrebet 11. september 2011.

- Jeg oplevede, at grundlaget for krigen var falsk, forklarede veteranen.

Blandt modtagerne af truslen var også Ro's Torv i Roskilde og Vestsjællandscentret i Slagelse, som blev evakueret.

I flere mails stod der "Allahu akbar", og anklager Susanne Bluhm ville i retten vide, hvorfor han brugte en islamistisk ordlyd.

VIDEO: Her kan du se en video fra dagen, hvor der var bombetruslerne mod Aarhus Lufthavn.

- Når der er bombetrusler, bliver der som oftest peget på islamiske grupper. Så det tænkte jeg, at det skriver jeg. Jeg er ikke medlem af noget religiøst forbund, sagde krigsveteranen.

Han blev anholdt senere samme dag, som han havde sendt beskederne. Siden har han siddet varetægtsfængslet.

Foruden truslerne er han også tiltalt for hærværk og for at have sparket en mand flere gange i ansigtet.

Bliver han dømt, er der på baggrund af en mentalundersøgelse lagt op til, at han skal have en behandlingsdom.

Der ventes dom på tirsdag.

Tidligere sager mod krigsvetaraner

- En 42-årig tidligere soldat bliver i juli 2016 i Retten i Randers varetægtsfængslet i surrogat på en psykiatrisk afdeling for drabet på sine forældre. Han nægter sig skyldig.
Drabet skal ifølge anklagen være sket med knytnæveslag og en økse. I flere dage kørte krigsveteranen rundt med de døde forældre i sin bil. Den 42-årige lider af posttraumatisk stressyndrom (PTSD).

- En 45-årig tidligere FN-soldat overfalder i februar 2016 en 37-årig mand på Bornholm. Offeret kommer ikke alvorligt til skade. I november får den tidligere soldat en dom på et år og tre måneders fængsel.

- En krigsveteran dømmes i februar 2014 til psykiatrisk behandling, fordi han via mail i juli 2013 truede med at sprænge Københavns Hovedbanegård og tre hoteller i luften.
Han havde været udsendt til Afghanistan og efterfølgende fået konstateret diagnosen PTSD. Han forklarede i retten, at han efter hjemkomsten havde manglet et adrenalinkick og uden held havde forsøgt at opnå det. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her