Vil kalde minister i samråd om Molslab: - Ekstremt skræmmende billeder
Venstre vil kalde miljøministeren i samråd efter nye billeder og video fra Molslaboratoriet.
- Nu går det ikke længere. Vi må have det op at vende igen.
Sådan lyder det fra folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen (V), efter historien om seks tyre, som blev fjernet fra Molslaboratoriet, onsdag kom frem.
Billeder, optaget af Øxenholt Foto, viser, hvordan to køer bliver drevet rundt på arealerne ved Molslaboratoriet af seks tyre. Billederne viser også, at de seks tyre på skift bedækker en af køerne, som sidder i et mudderhul.
Det er på baggrund af de billeder og videoer, at Venstre nu vil kalde miljøminister Lea Wermelin (S) i samråd.
- Det gør vi, fordi vi synes, det er skræmmende billeder. Det ser ud til, at der er rigtig store problemer i forhold til dyrevelfærd, siger Michael Aastrup Jensen.
Imod naturnationalparker
Det er absolut ikke første gang, Venstre og Michael Aastrup Jensen forholder sig kritisk til dyrevelfærd. Partiet er imod de kommende naturnationalparker.
- Det her er et led i den diskussion, og derfor kalder vi ministeren i samråd igen. Fordi vi er nervøse for, at naturnationalparkerne kommer til at have den modsatte effekt af, hvad meningen er. Vi er bange for, at det går ud over dyrevelfærden og at brugere af områderne ikke længere kan bruge dem, forklarer han.
- Vi håber, at de seneste billeder fra Mols kan få ministeren til at vågne op, slår han fast.
Samrådet skal ifølge politikeren handle om køerne og deres velfærd, men ifølge Michael Aastrup Jensen er netop det også et led i en større diskussion, der har været omkring Molslaboratoriet det seneste år.
Ikke et isoleret tilfælde
- Vi har set gentagne eksempler på, hvad der ligner dyremishandling, siger han.
Naturhistorisk Museum, som driver Molslaboratoriet, har redegjort for, hvorfor man har handlet, som man gjorde i denne sag. Stoler I ikke på, at de gør deres arbejde godt nok?
- Jo, jeg tror, at de ønsker det i den bedste mening. Men der er altså ikke kun tale om tilfældige borgere, som er kommet forbi derude og har kritiseret det. Der er også dyrlæger, som er kommet forbi. Og det her er ikke bare et isoleret tilfælde. Der er rigtig mange eksempler på ting, som ikke er godt for dyrene, det seneste års tid, mener han.
Rewilding Mols
Rewildingprojektet på Molslaboratoriet er et projekt, hvor heste og kvæg lever vildt i en indhegning på 120 hektar på Mols.
Rewilding Mols blev indviet den 26. november 2016.
Idéen er, at dyrene lever så vildt som overhovedet muligt, men lovgivning kræver, at dyrene trives.
Dyrene tilses jævnligt.
Kilde: Naturhistorisk Museum
Hans håb er, at de seneste billeder fra Molslaboratoriet, som han kalder "skræmmende", kan være med til at få hele diskussionen til at blusse op igen.
Reagerede i tide
Bo Skaarup, museumsdirektør ved Naturhistorisk Museum, sagde onsdag, at han mener, man har reageret i tide.
- Altså det mener vi jo, og der er ikke noget, der på nuværende tidspunkt indikerer, at vi ikke har reageret i tide. Man sætter ikke ind med det samme. Man venter lige et øjeblik og ser, hvor det her hierarki er henne. Er det fordi førertyren lige er fraværende, eller er det noget andet, der gør sig gældende, og hvis ikke der opstår en naturlig rangorden igen, er det med at sætte ind hurtigt, og det gjorde vi i går, sagde han.
TV2 ØSTJYLLAND har talt med dyrlæge Camilla Eskerod, som holder tilsyn med dyrene. Hun fortæller, at hun tirsdag har tilset de to køer og bekræfter, at de begge har det godt.
De to resterende tyre, som ikke blev aflivet, går indtil videre for sig selv.