Brugte to ton gift om året: Nu bekæmper man rotter med ugler, hunde og gratis fælder

Selvom man har brugt mindre gift, er det lykkedes at minimere antallet af rotter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Ugler, hunde og fælder har reduceret problemer med rotter markant i Silkeborg. Arkivfoto. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Af Lars Lauridsen
I samarbejde med TV MIDTVEST

Takket være en målrettet indsats er det lykkedes Silkeborg Kommune at skære markant ned på forbruget af rottegift - uden at det er gået ud over bekæmpelsen af skadedyrene.

I 2015 brugte kommunen 2,6 ton rottegift.

Sidste år var forbruget 201 kilo.

Samtidig får kommunen færre anmeldelser om rotter end for fem år siden.

- Det er et meget imponerende resultat. Jeg havde ikke selv forventet, at vi ville komme så langt ned, siger Peter Fabrin, der er ingeniør i kommunens afdeling for natur og miljø.

I stedet for rottegift satser kommunen meget på fælder. De seneste år har man uddelt 5.000-6.000 smækfælder til borgere, ligesom rottebekæmperne også eksperimenterer med elektroniske fælder.

Derudover får Silkeborg Kommune også hjælp fra dyreriget.

Der er de firbenede i form af tre rottehunde, der lynhurtigt kan snuse sig frem til og aflive rotter.

Og så er der uglerne. Kommunen har opsat omkring 40 kasser i håb om at tiltrække natugler, der hører til rotternes naturlige fjender, og flere af kasserne har allerede været beboet.

Flere grunde til at droppe gift

- Det er svært at sige, hvor langt vi kan komme ned i forbruget af rottegift, men det er noget, vi hele tiden har fokus på. I dag skal der meget til, før vi bruger gift. Det kan for eksempel være, hvis vi får anmeldelsen så sent, at der er alt for mange rotter. Vi er også nødt til at lave en effektiv bekæmpelse, siger Peter Fabrin.

Der er flere grunde til, at Silkeborg gerne vil skære ned på forbruget af gift.

Ud over risikoen for at rotterne udvikler resistens peger ingeniøren på, at rotterne lider en langsom og smertefuld død efter at have indtaget giften.

- Den primære årsag er nok, at vi gerne vil undgå sekundære forgiftninger. Altså at rovdyr bliver forgiftet af at æde rotterne. En rotte kan for eksempel leve med en mængde gift, der er nok til at slå en ugle ihjel, siger Peter Fabrin.

Silkeborg Kommune gør samtidig opmærksom på, at forebyggelse stadig er det middel til at holde rotterne væk.

Husejerne opfordres derfor til at fjerne rottens fødekilder og kigge efter sprækker og revner i huset og huller i græsplænen.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her