Britisk mutation kan være mindre smitsom end frygtet
Statens Serum Institut bekræfter over for TV 2, at der er tegn på, at den frygtede coronavariant måske ikke smitter helt så meget som frygtet.
Et af regeringens absolutte hovedargumenter for en fortsat hård nedlukning er, at den britiske mutation af coronavirus, der for øjeblikket spreder sig i Danmark, er ”langt mere smitsom”.
Men noget tyder nu på, at den britiske mutation måske alligevel ikke smitter helt op mod de 70 procent ekstra, som ellers hidtil har været antaget.
Flere sundhedsordførere fortæller således til TV 2, at de på et møde med sundhedsmyndighederne mandag fik oplyst, at foreløbige tal fra Statens Serum Institut indikerer, at mutationen måske ”kun” er 30-40 procent mere smitsom end den variant, der for øjeblikket dominerer i Danmark.
Nye Borgerliges sundhedsordfører Lars Boje Mathiesen siger til TV 2, at det var Henrik Ullum, direktør for Statens Serum Institut, der fortalte Folketingets sundhedsordførere om de foreløbige tal på mødet mandag. Han mener, det bør give anledning til en hurtigere genåbning af samfundet.
- Regeringen burde have fortalt danskerne sandheden, og sandheden er, at den her nye variant er mindre smitsom. Derfor skal de mindste klasser tilbage i skolen, siger Lars Boje Mathiesen til TV 2.
SSI ser signaler på mindre smitsomhed
Statens Serum Institut vil ikke stille op til interview om sagen. Men presseafdelingen bekræfter over for TV 2, at SSI ser ”signaler”, der indikerer, at den britiske mutation er mindre smitsom end hidtil antaget, og at en ny britisk rapport viser det samme.
Presseafdelingen i Statens Serum Institut understreger dog, at datamængden i den foreløbige danske undersøgelse er beskeden, og at det derfor er for tidligt at drage konklusioner.
Samme pointe har den radikale sundhedsordfører Stinus Lindgreen. Han deltog også på mandagens møde og genkender, at de 30-40 procent blev nævnt. Men han siger, at der er tale om et foreløbigt estimat, der kan ændre sig i takt med, at den britiske mutation udbredes.
- Det er positivt, at den tilsyneladende ikke er helt oppe på at være 70 procent mere smitsom. Men det er præmaturt at snakke om en hurtigere genåbning af den grund, siger Stinus Lindgreen og fremhæver, at den britiske mutation selv med de nye tal vil være ekstra smitsom.
- Vi er nødt til at få smittetallet længere ned, for det vil vokse hurtigt, når den bliver dominerende, lyder det fra Stinus Lindgreen.
- Der er lys forude
Hos SF mener sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen også, at det er for tidligt at tale om genåbning, men hun glæder sig over, at den britiske mutation muligvis ikke smitter helt så meget som frygtet.
- Det viser, at der er lys forude, og muligheden for at få de yngste i skole er ikke så langt væk, som den har været, siger hun.
Hos Venstre giver de nye oplysninger fra Statens Serum Institut endnu ikke anledning til at kræve en hurtigere genåbning.
- Vi synes ikke, der skal være lukket en dag mere end nødvendigt, men vi baserer vores politik på det, sundhedsmyndighederne anbefaler, vi skal gøre. Men derfor er der også behov for fuld åbenhed omkring det her, siger Martin Geertsen.
Ekspert advarer om lempelser
Jens Lundgren, professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet, mener, at diskussionen om den britiske mutations smitsomhed er ved at blive noget akademisk.
Han siger, at der i forskerverdenen er bred enighed om, at den er ekstra smitsom, og at det derfor i forhold til diskussionerne om genåbning ikke er så vigtigt, om det lige er 30, 50 eller 70 procent. Det vil formentlig bare være et spørgsmål om en eller få ugers forskel på, hvornår den vil få overtaget som den mest dominerende i Danmark, lyder det.
Derfor mener han ikke, at de nye oplysninger om smitsomheden bør give anledning til at lempe nogle af restriktionerne nu.
- Det er vigtigt at få kommunikeret ud, at vi skal holde fast. Vi har et vindue nu, hvor vi kan få smittetrykket ned, inden den britiske mutation bliver dominerende, og derfor skal vi virkelig passe på ikke at mudre kommunikationen, siger professoren.
Jens Lundgren har selv været med i den ekspertgruppe, der i sidste uge ud fra blandt andet hensyn til smitterisiko, økonomi og sociale hensyn, anbefalede, at de små skoleklasser bør være noget af det første, der genåbnes.
Det er blandt andet det, Nye Borgerliges sundhedsordfører Lars Boje Mathiesen bruger i sin argumentation, når han vil have de små skoleelever tilbage i klasseværelserne nu.
- Hvis man skal gøre noget, har han (Lars Boje Mathiesen, red.) ret i, at det er det første, der skal gøres, men det er først på det tidspunkt, man er klar til at gøre det, og der er vi ikke endnu, siger Jens Lundgren, der mener, vi skal tættere på 7. februar, hvor de nuværende restriktioner udløber, før lempelser kan overvejes.
Ikke styr på britisk variant
Samme holdning har Allan Randrup Thomsen, som er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet.
Han er ”imponeret” over, at det generelle kontakttal er kommet ned på 0,6, mens kontakttallet for den britiske mutation ligger på 0,82. Men ifølge Allan Randrup Thomsen er der for stor usikkerhed om tallene fra SSI, der viser, at den britiske mutation kan være mindre smitsom.
Han peger på, at vi stadig ved for lidt om den britiske variant og dens smittepotentiale under danske forhold.
- Der er ingen, der tør sige, at der er styr på denne her variant, siger Allan Randrup Thomsen.
Han vil nødigt give et bud på, hvornår restriktionerne kan lempes.
- Men sådan som det ser ud nu, så ser jeg trods alt, at der kommer lettelser i restriktionerne tidligere, end jeg ellers havde troet.
TV 2 ville gerne have spurgt sundhedsminister Magnus Heunicke (S), hvorfor han ikke har fortalt offentligheden, at den britiske mutation muligvis er mindre smitsom. Han ønsker ikke at stille op til interview og henviser til Statens Serum Institut, der dog heller ikke vil interviewes.
Statsminister Mette Frederiksen (S) bebudede tirsdag, at de nuværende restriktioner ”meget vel” kan blive forlænget til efter 7. februar.