Danskerne har købt hunde som sjældent før, men hvad sker der, når hverdagen vender tilbage?
Ifølge Dansk Kennel Klub er det vigtigt blandt andet allerede nu at træne sin hund i at være alene hjemme.
De fleste danskere kan formentlig nikke genkendende til, at de har fået mere tid under coronakrisen.
Mange arbejder hjemme, vi ses med så få som muligt, og vi kan ikke rejse som før. I marts sidste år trykkede coronaen pludseligt og hårdt på stopknappen, og det føltes som om, alt gik i stå.
Og det var noget, de mærkede hos Dansk Kennel Klub. For pludselig steg danskernes interesse for at få et firbenet familiemedlem. Faktisk har interessen for hunde ikke været så stor siden finanskrisen.
Det fortæller Lise Lotte Christensen, adfærdskonsulent hos Dansk Kennel Klub.
- For mange familiers vedkommende havde de i lang tid ønsket at blive hundeejere, men der havde måske været ferieplaner eller andet, der karambolerede med at have en hund. Pludselig havde folk god tid til at give en hundehvalp en god start.
Hunde som impulskøb ville være en katastrofe
Antallet af nyregistrerede hunde steg ifølge tal fra Dansk Kennel Klub 10 procent i 2020, og det er den største stigning på et år siden 2008. Efterspørgslen var der stort set fra dag ét, men hunde er ikke en hyldevare, og derfor var der for langt de flestes vedkommende ventetid.
- Man skruer jo ikke bare op for antallet af hundehvalpe fra den ene dag til den anden. Og det er vores klare vurdering, at det er til alles fordele, for det ville være en katastrofe, hvis hunde blev impulskøb, siger Lise Lotte Christensen.
Ventetiden betød, at familierne fik tid til at tænke sig grundigt om og sætte sig ind i, hvilken hund der ville passe til deres behov - og om de også ville have overskuddet til hunden på den anden side af corona.
Af samme grund er Dansk Kennel Klub heller ikke bekymret for, at der på den anden side af krisen vil være familier, som vil sælge hunden videre.
At danskernes interesse for at få et ekstra, pelset familiemedlem steg både under finanskrisen og under coronakrisen, mener adfærdskonsulenten ikke, er tilfældigt.
- Jeg tror, det er karakteristisk, at vi fokuserer på nærhed og på naturen, når krisen kradser. Og der passer hunden godt ind.
Det bedste tidspunkt at få en hund
En af de danskere, som anskaffede sig en hund under den første nedlukning i foråret, er Ole Blædel. Ole Blædel og hans familie havde inden coronakrisen en labrador, som de blev nødt til at aflive i vinteren 2020, da den var syg af kræft.
Familien havde på forhånd besluttet, at de ville have en ny hund, men de ville vente til efter sommerferien, så det ikke karambolerede med ferien.
- Men så gik der corona i den, og så blev vi enige om, at det nok var det bedste tidspunkt at få en hund, fortæller Ole Blædel.
Derfor anskaffede familien sig sanktbernhardshunden Aston. Og det viste sig at være en god idé at fremrykke det, for det betød, at familien og Aston havde mere tid til at lære hinanden at kende.
- Det tager jo bare tid, når man skal opdrage en hundehvalp, så det har først og fremmest betydet en bedre start.
Ole Blædel er ikke bekymret for, hvad det kommer til at betyde for Aston og familien, når der kommer gang i samfundet igen.
- Jeg tror, Aston er bedre rustet til at være alene nu, hvor vi har haft så meget tid sammen, og vi har også løbende prøvet at lade ham være alene. Men i det hele taget er der tit nogen hjemme, siger han.
- Der vil være hunde, som bliver kede af det
Netop det problem mener Lise Lotte Christensen, at nogle danskere vil støde ind i, når børnene skal møde fysisk frem i skolen, og forældrene skal møde op på arbejde igen. For det betyder, at hunden, der har været vant til at have familien omkring sig, skal vænne sig til at være alene hjemme.
- Hunden er et flokdyr, og den er programmeret til at være sammen med familien det meste af døgnet. Der vil være hunde, som går i panik, bliver urolige og utrygge og begynder at hyle og måske gnave i møblerne, siger hun.
For at undgå det kan man gøre som Ole Blædel og allerede nu begynde at træne sin hund til at være alene. Det er nemlig ikke et helt ukendt problem, at hunde bliver kede af det, når de skal vænne sig til at være alene hjemme.
Lise Lotte Christensen fortæller, at de normalt ser en opblomstring af problemet efter sommerferien, hvor danskerne har været hjemme hos deres hunde og starter arbejde igen.
- Dansk Kennel Klub vil have en kæmpe kommunikationsopgave, når folk skal møde fysisk ind på arbejde igen.
Hvad hvis man vil rejse?
Men hvad gør man så, hvis man har fået en hund, og rejsen sydpå trækker i én?
Lise Lotte Christensen har tre konkrete råd.
Først skal hundeejere bruge tiden under corona til at få opbygget et netværk omkring hunden. Man kan eksempelvis finde ud af, hvem i nabolaget der også har hund, så de kan passe hinandens hunde.
Men hvis naboerne også drømmer om en uge under sydens sol, kan det være nødvendigt at kigge i en anden retning. Så må man rette blikket mod gode hundepensioner og allerede nu sende sin hund på et prøveophold.
Derudover findes der også hundepasser-apps, hvor man kan oprette en profil. Det kan eksempelvis være i appen 'Dogley', hvor man kan finde en hundepasserfamilie.
Se listen over de ti mest populære hunde i Danmark: