Eksperter ser positive tegn i smittetal - men vi kan ikke vide os sikre
Der er spæde tegn på, at restriktioner har afhjulpet en yderligere stigning, mener eksperter.
Nok lyder et dagligt smittetal på lidt over 10.000 ikke umiddelbart som gode nyheder. Men det er det, hvis man spørger professor Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiologi på RUC.
Lørdag blev der registreret 10.027 smittetilfælde, hvilket gør det til den sjette dag i træk med mere end 10.000 smittede. Men det daglige antal smittede har ikke været lige så højt, som det var tidligere.
- Det er en glædelig nyhed om, at de her stigninger, vi har set i smittetallene, er holdt op, siger han.
Viggo Andreasen tager samtidig forbehold for, at det endnu er for tidligt at konkludere, at faldet i smittetallet ikke kun er kortvarigt.
Efter Omikron-varianten gjorde sit indtog, har smitten taget fart. Men der er positive takter at spore, mener Viggo Andreasen.
- Det her er et tegn på, at de restriktioner, vi fik indført op til jul, virker. Og måske også, at vaccinerne og booster-vaccinerne så småt er begyndt at virke, siger han.
De seneste dage har tallene været lavere, end de var tidligere på ugen, hvor der to dage var omkring 13.000 nye tilfælde.
Holde Omikron for døren
Vores adfærd ændrer sig normalt i juledagene, siger lektoren. Vi besøger familie og er sammen på tværs af generationer, så det er for tidligt at sige, om denne tendens varer ved, siger han.
Men håbet er at holde Omikron for døren, mens vi afventer, at vaccinerne virker.
- Rigtig mange 18- til 39-årige har ikke fået tredje stik endnu, men vi har truffet beslutningen om det. Effekten af vaccinationen af den aldersgruppe ser vi først lige efter nytår, siger Viggo Andreasen og tilføjer:
- De næste 14 dage – måske tre uger – er det i høj grad restriktionerne og vores adfærd, der skal holde Omikron stangen.
Ekspert-kollega er enig
En lignende positiv melding om lørdagens smittetal kommer fra vaccineprofessor Camilla Foged.
- Det er dejligt, at vi kan holde smittetallene i ro. Det er en smule lavere end de andre dage. Der er selvfølgelig lidt færre test de seneste par dage, siger hun til Ritzau.
Camilla Foged udelukker dog heller ikke, at smittetallene kan stige efter jul.
Antallet af indlagte er dalet de sidste dage og er lige nu på 522.
Men tendensen skal fortsætte over en periode på ti dage, før man kan konkludere noget på udviklingen, sagde professor Eskild Petersen til TV 2 tidligere lørdag.