Fra i dag skal politiet rykke ud ved bestemte henvendelser med det samme
Ved visse anmeldelser skal ventetiden ikke være mere end omkring 10 minutter.
Fra mandag træder den nye politigaranti i kraft, og det betyder, at politiet skal prioritere en række opgaver.
Betjente skal altså rykke ud med det samme, hvis der er anmeldelser om en af fire følgende handlinger:
Anmeldelse om et indbrud, der er i gang.
Salg af narko ved en skole.
Anmeldelse om vold.
Anmeldelse om voldtægt.
Med den nye garanti betyder det, at politiet de fleste steder i landet kan rykke ud på en adresse inden for 10 minutter. Nogle steder kan de gøre det på kortere tid, siger justitsminister Nick Hækkerup (S).
- Vi ville gerne have, at det var sådan på alle forbrydelser overhovedet, men nu har vi valgt at sige, at ved de her former for kriminalitet vil vi gerne have bliver rykket ud til det hurtigst muligt, lyder det fra ministeren.
- Skulle det mod forventning ikke ske, er det op til politikredsen at tage hånd om det. Udgangspunktet er, at det skal de, og det vil politikredsen sørge for.
Læs også:
Der bliver afsat flere midler til politiet og uddannet flere betjente, for at man kan efterleve garantien.
Slår på folks tryghed
De fire områder er blevet valgt, fordi de ”i den grad slår på folks tryghed”, forklarer Nick Hækkerup.
- Det giver bedre mulighed for at hjælpe og finde gerningsmanden og dermed få straffet forbryderen, siger Nick Hækkerup.
De fire kriminalitetsformer blev fastlagt, da man forhandlede om politigarantien tilbage i december, men justitsministeren fortæller, at TV 2 og TV 2 Østjyllands dækning af netop utryghed viser, at der er prioriteret rigtigt.
Men siden forhandlingen om politigarantien faldt på plads, har den dog bekymret politiforbundet.
- Vi ser en udvikling, hvor politikerne går ind og lægger forholdsvis stringente rammer ned over den måde, dansk politi skal løse opgaverne på. Den detailstyring bekymrer mig, sagde Claus Hartmann, næstformand i Politiforbundet, til TV 2 sidste år.
Episoder med narkosalg
TV 2 og TV 2 Østjyllands dækning har vist, at der har været episoder, hvor beboere har overværet unge, der tilsyneladende sælger stoffer. Beboerne oplever generelt, at grupperne af unge har truende adfærd, og de føler sig utrygge.
Det sker i boligområdet Vejlby Vænge i det nordlige Aarhus tæt ved en skole.
Beboerne er bange for lokale unge, der sælger stoffer, og derfor vil man have tryghedsvagter og gøre livet sværere for kriminelle.
Samtidig fortæller knap halvdelen - 42 procent - af de adspurgte i en ny Megafon-undersøgelse, at de undgår visse områder i deres kommune, fordi det er utrygt.
Det tyder også på, at netop utryghed kommer til at spille en rolle i den kommunale valgkamp.